България получи подкрепа от Унгария за eвроинтеграцията на Западните Балкани и членството в Шенгенското пространство. Унгарският премиер Виктор Орбан предаде на Бойко Борисов предложения за миграционната европейска политика.

Ден след като обяви преизборната си кампания в Будапеща, в София Орбан поиска Сърбия и Черна гора да получат по-бърза дата за присъединяване към Европа.

„Бойко Борисов заби брадва в голямо дърво с интеграцията на Западните Балкани в Евросъюза. Желая му успех”, заяви Виктор Орбан.

Орбан, който е известен с тезата си, че миграцията заплашва християнската цивилизация и европейската култура, похвали България, че пази границите на Европейския съюз.

България заслужава признание, защото защитава външната граница на Съюза и така охранява и Унгария. Границите могат да се охраняват само от решителни ръководители, които, ако се наложи, могат да правят охранителни съоръжения. Имаме нужда да изискваме от ЕС да изпълнява своите задачи за охрана на границите и ако не могат, да си понасят отговорността и да преместим навътре шенгенската граница, добави унгарският премиер, цитиран от БТА.

Борисов отвърна, че разговорите за задължителната релокация трябва да почакат и припомни, че между старите и младите страни членки има разделение по въпроса.

На масата на ЕС е новото предложение за миграцията, което не е добро за нас в тази си форма, каза още Орбан. В центъра на предложението стои задължителната релокация на мигрантите, а нашата Конституция дава право само на унгарците да решават кои да живеят на наша територия.

Задължителните квоти само стимулират миграцията
. Някои мислят, че миграцията е полезна, но според нас това не е така – тя е опасна и затова ще изготвим наше предложение, в което в центъра да поставим не релокацията, а охраната на границата на Съюза, каза Виктор Орбан.

Знаем какви съседи имаме, какво може да се случи при недалновидна политика, каза в своето изказване премиерът Бойко Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Споразумението с Турция е в полза на всички.

България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенген и пази най-надеждно границата, каза премиерът Бойко Борисов. Напрежението в Европа и в изборите има само една причина и това е мигрантската криза.

Ние предлагаме 100 процента охрана на ЕС – навсякъде, където неконтролируемо влизат мигрантите – те да минават само през граничните пунктове и с документи, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Другото, което предлагаме, е да има центровете за сигурност, близо до конфликтите, и след техния край хората от тези центове да могат да се върнат обратно в своите страни. Когато се изпълнят тези условия можем да говорим за задължителната релокация.

Снимка: Ладислав Цветков

Ние обсъждаме възможността за релокация, ако се случи така, че на наша територия или на друга страна да влязат изведнъж няколко милиона мигранти. Това вероятно би объркало света, каза Борисов. Ако ние гарантираме охрана на границата, споразумения със съседите и центровете за сигурност, където да живеят мигрантите, дискусията ще върви лесно и ще търсим взаимния компромис.

Снимка: Ладислав Цветков

Това, което предлагаме за Западните Балкани е полезно и за нас. Транспортните коридори свързват България и Унгария през страните от този регион, посочи Борисов.

Двете страни са приятелски, в двустранните връзки няма никакви конфликти, имаме съзнание за обща историческа съдба и сме издържали на много изпитания, каза още Орбан.

Снимка: Ладислав Цветков

Политиката е свят на интереса, но тук, в нашия регион, тя изглежда по-близо до сърцето и приятелствата важат много, посочи унгарският премиер. По време на срещата с Борисов изразих приятелството на унгарския народ към вас. Виждам развитието на българската икономика и желаем и ние, унгарците, да участваме в развитието на България, добави той.

Обсъдихме бъдещето на Европа с особен поглед на Балканите, охраната на границите и на миграцията, заяви гостът. Той отбеляза, че е поздравил Борисов за неговата политика, като е акцентирал на полезното развитие на контактите с Турция по темата за миграцията.

Ние подкрепяме сътрудничеството с Турция, защото границите трябва едновременно да се охраняват, а и да има споразумения по този въпрос. България може да разчита на нашата подкрепа по този въпрос, каза Орбан.

Снимка: Ладислав Цветков

Сега имаме шанс за интеграция на Балканите в Европа.

Между България и Унгария има много страни, които искат да са членове на ЕС. Чудесно решение е, че тук през май ще има голяма конференция за бъдещото на Балканите в ЕС. Това ще е решаващ конгрес, защото тук трябва да се каже окончателно за приемането на Черна гора и на Сърбия, и да се определят сроковете за това. Не е достатъчно Балканите да се приемат в ЕС, те трябва се вградят в Съюза чрез инфраструктура, посочи Орбан. От това ще спечелят всички страни от региона и затова пожелавам успех на Бойко Борисов, добави той, като подчерта, че България заслужава да е в Шенген.

Снимка: Ладислав Цветков

След изявленията двамата премиери отидоха на паметника на Апостола на свободата Васил Левски в София.