Правата на българските граждани във Великобритания трябва да се гарантират доживот след излизането на Обединеното кралство от ЕС. За това бяха единодушни премиерът Бойко Борисов и главният преговарящ на Европейския съюз за брекзит Мишел Барние.

По време на българското председателство догодина ще се подготвя договорът за излизане на Великобритания, както и преходният период за този процес, стана ясно след срещата на премиера и министрите с преговарящия по брекзит.

„Темата за положението на българските граждани в Обединеното кралство беше засегната на няколко пъти. Съвместно с британците имаме споразумение, което ще се превърне в договор и ще третира правото да пребивават, право на социални услуги и на обединение на семействата за всички граждани, направили избор да живеят в Обединеното кралство и ще ги ползват пожизнено“, каза Барние.

Премиерът отново подчерта важността на кохезионните фондове, защото след излизането на Великобритания бюджетът на Eвросъюза ще намалее с 10 милиарда евро.

„Трябва действително, правейки бюджета, много много внимателно и прецизно да се разпределят средствата на Съюза, защото 10 млрд. евро са доста пари – толкова по-малко ще влизат след излизането на Великобритания. И както винаги с оптимизъм завършвам – надявам се Великобритания да се върне в ЕС. Както при труден развод накрая да преценят и двете страни, че е по-хубаво да се съберат отново. Но това е само оптимизъм“, каза Борисов.