Следващата година България може да постигне икономически растеж от 4,5 – 6%. Имаме редкия шанс с Председателството и подкрепа на председателя (на Европейската комисия Жан-Колд) Юнкер още повече да улесним бизнеса и да го направим още по-гъвкав. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум за плана „Юнкер“.

Той изтъкна, че би могло да се направи още много за бизнеса по Плана. Това е огромен фонд и дава възможност проектите, които имат нужда от финансиране и подкрепа, да бъдат направени, каза Борисов.

Премиерът посочи, че трябва да се фокусираме върху образованието и потвърди ангажимента на правителството от 1 септември да има увеличение на учителските заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов също коментира пред журналисти, че страната има потенциал за по-висок икономически растеж от очаквания. Това се вижда и в прогнозите на различни международни финансови институции, допълни той.

Думите на Борисов са оценка на потенциала на икономиката ни. Засега прогнозите ни, които разработваме за следващите години, са на нивата около 3%, но наистина имаме потенциал за по-висок растеж, посочи Горанов.

За учителските заплати той каза, че средствата за увеличението им ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Заплатите на учителите ще бъдат увеличавани всяка година, така че за четири години разходът за възнаграждения за тях да бъде удвоен, потвърди той.

В отговор на въпрос Горанов посочи, че по-голямата част от средствата, необходими за увеличение на пенсиите, ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите от осигурителни вноски в бюджета на Държавното обществено осигуряване, което означава, че няма да има нужда от актуализация на държавния бюджет.

Ако се наложи някакво допълнение спрямо необходимата сума, е възможно то да дойде от икономии на разходи и трансфери по централния бюджет, допълни министърът.

Той уточни, че се очаква системата на енергийно подпомагане да бъде адаптирана към новите размери на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, за да няма отпаднали нуждаещи се от системата на подпомагане.