Сделката за ЧЕЗ се извършва в Чехия, каза премиерът Бойко Борисов в Сандански, където участва в среща на младежката организация на ГЕРБ. 

„Колегите от БСП, да приемем, че добронамерено казват държавата да извади 380 млн.  евро да я купи. Първо защо ги продавахме? Защо по време на техните правителства от 2005 г. не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а „Енерго Про” и ЕВН защо не ги купим”, попита министър-председателят.

„Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и „Нефтохим Бургас”, защо не изкупим и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ”, допълни Борисов.

Той подчерта, че това е сделка между частни субекти, и то извън България.

„Не може да ни обвиняват за всичко. И ако на Теменужка й казах: Дай си оставката, защото при липсата на здрав разум, отстрани какво изглежда –  приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ. Това чува публиката, но това няма нищо общо, не е истина. Частни компании са се разбрали, държавните регулатори ще ги наблюдават, но аз не мога да оставя и нейната, и нашата репутация да има някакъв подтекст в нея”, подчерта Борисов.