ГЕРБ и Обединените патриоти постигнаха споразумение Бойко Борисов да е отново премиер, а правителство да има за времеви хоризонт един пълен мандат.

Двете формации, които заедно събират 122 депутати, се срещнаха на неутрална територия – Народното събрание.

Формацията „Воля” на Веселин Марешки също може да подкрепи новото правителство в парламента.

„Моето изискване към тях (Oбединените патриоти – б. ред.) е да влязат с реално в участие в кабинета. Едно от изискванията беше за пълен четиригодишен мандат, пък ние ще им се подпишем и никой да не предизвиква предсрочни избори”, обяви Борисов.

По думите му има вероятност да се подпише коалиционно споразумение с всяка една от партиите в коалицията „Обединените патриоти”, за да не се получи като при Реформаторския блок, които ту бяха в управлението, ту в опозиция.

„Ние имаме една тема, то е и лозунг на Патриотите: „България над всичко”. Ако не се разберем, то тогава България не е над всичко. Затова ние сме длъжни при тези резултати да се разберем”, заяви още Борисов.

„Надявам се, че другите партии си дават сметка, че ако не успеем ние, не успяват всички”, каза още той.

По думите му Обединените патриоти го уверили, че коалиция с БСП е невъзможна, което означава, че ако ГЕРБ не успее да сформира кабинет, тогава и левицата няма да може.

„Това означава отново безвремие, избори, харчене на пари и затъване на държавата”, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ добави, че до момента Патриотите не са имали конкретни изисквания за брой министерства и министерски назначения.

„Аз съм доволен, че колегите са много отговорни. Сега сме длъжни да намерим разумните компромиси на базата на програмите и експертите”, посочи Борисов.

До края на седмицата ще има нова среща.

Снимка: БГНЕС

Отмяната на постановление №208

„Президентът Румен Радев е казал, че на 7 април ще има ново постановление и няма да коментирам темата до тогава”, заяви Борисов.

От стенограма на Министерския съвет стана ясно, че президентът е настоял да се отмени документът за интеграция на бежанците, известен като постановление №208.

Борисов добави, че ако не бъде представено ново постановление, вероятно ще  имаме проблеми с Европейския съюз.

Вижте още във видеото: