Разпространяването на списък с хора, включително 77 българи, на които е забранено влизането в Турция заради връзки с тероризма, е защитна реакция на Турция, коментира балканистът и експерт по национална сигурност Боян Чуков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Публична тайна е, че до края на 2016 г. Турция имаше отношения с джихадистите в Сирия, след което направи промяна във външната си политика, но беше постоянно нападана, че е свързана с терористите и им оказва съдействие. Наскоро президентът на Чечения Рамзан Кадиров също обяви, че може да предостави на Анкара списък с терористи, свързани с войната севернокавказката република, за които Турция е била логистична база. Анкара е нападана отвсякъде, затова сега вади този списък. Фактът, че няма имена, също сочи, че е защитна реакция и целта е медиен ефект, каза Чуков. Според него на този доклад не трябва да се обръща толкова внимание.

Запитан дали Турция завинаги поема по пътя на ислямизацията, той отговори, че това ще стане ясно след президентските избори през 2019 г.

Снимка: bTV

Чуков припомни за нереализираните проекти за Коридор №8 от 90-те години на XX в., Бургас–Александруполис, „Южен поток“. „Присъстваме на второ издание на събитията от 90-те години – отново възниква приказката, че трябва да има Коридор №8, че всички ще работим заедно и затова по трасето му всичко трябва да е под контрол. Това е причината Македония да бъде умиротворена и вкарана в НАТО, както и Черна гора и Албания. Т.е. битката между Русия и САЩ продължава, това е втора серия, допълнена и преработена, на която ще станем свидетели“, каза той.

„Балканите бяха ислямизирани, радикалните ислямисти дойхдоха тук през 90-те години – каза още Чуков. – Местният, локалният ислям не е такъв. В Косово взривяваха джамиите от османския период и на тяхно място идваха уахабитите, които строяха техните джамии, проповядваха ухабизма. Всичко започна от Босна – там бяха направени първите клетки на „Ал Кайда“. Ако някой пита дали на Балканите има радикален ислям – има от 90-те години. През 1995 г. всичко беше формирано. Италианска журналистка твърди, че е виждала няколко пъти Осама бин Ладен в приемната на тогавашния босненски президент Алия Изетбегович. Самият Осама има босненски паспорт. В Босна, след като бяха разчистени сръбските села, се настаниха муджахидините от Афганистан, които даже по едно време взеха да си правят някакви ислямски емирати, едвам ги спряха. Когато пропадна историята с Коридор №8, тогава беше дадено указание на тези ислямисти да спрат с въоръжената борба и да започнат да завладяват училищата, образованието, медресетата. От 95-а досега имаме няколко поколения готови радикално ислямизирани младежи, които обаче нямат вид на своите едноверци от Афганистан. Балканите се превръщат в основна база на радикалния ислям, на джихадистите в Европа“.

Снимка: bTV

„България не може да стои настрана от целия този процес, но най-радикализирани са бошняците, които са ислямизирани сърби, както и в Македония и България това са най-вече помаците – те по-лесно се поддават на радикализация, заради усещането на непълноценност. Етническият турчин има зад гърба си Турция, а на помака какво му остава, освен да бъде по-католик от папата?“, каза още гостът.

По думите му „всичко е геополитика, ислямът е инструмент. Има битка между глобалните фактори, които се опитват да реализират своите геостратегически проекти. Там, където проектите се сблъскват, се използват най-различни инструменти – етнически, идеологически и пр.“.

Чуков каза още, че не е спокоен за работата на ДАНС и службите, защото „за 27 години успяхме да изкормим интелектуалния потенциал във всички български институции, които в момента са населени с калинки и не могат да разберат въобще какво се случва. Не само на Балканите, но и в света“.

Вижте целия разговор във видеото: