„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви новият министър на културата Боил Банов в студиото на „Тази неделя”.

110-годишната къща в центъра на София, доскоро паметник на културата, беше съборена, като на нейно място трябва да се появи паркинг. Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца.

На въпрос как Министерството на културата ще накара Японеца да възстанови паметника на културата, Банов отговори: Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване.

Той уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.

Снимка: Ладислав Цветков

Около казуса с Двойната къща стана ясно, че на бившият министър на културата Петър Стоянович му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник.

Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно – „ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък”.

Културата и Криско

„Исках много сериозно да либерализирам политиката на Министерството на културата през тези поздравителни адреси”, коментира Боил Банов общественото недоволство, че е изпратил поздравителен адрес на рапъра Криско за рождения му ден.

Писмото, което Криско сподели в своята „Фейсбук” страница, предизвика много негативни реакции в културните среди.

„Аз лично не слушам такава музика, не слушам Криско, не съм му фен”, коментира министърът.

„Държа в работата си занапред да разкрепостя, да дам възможност на много хора, на много артисти да усетят, че макар и в малка степен, към всеки един от тях държавата има отношение”, допълни още Банов.

По думите му заради негативната реакция на неговия поздрав, той щял да прекрати изцяло традицията в изпращането на поздравителни адреси.

„Министерството на културата трябва да се отвори и да стигне до всеки български артист. Това е един от проблемите му – досега работеше като затворена система”, коментира още Банов казуса.

Снимка: Ладислав Цветков

Парите за култура

„На нас ни липсват около 95 млн. лв., които са ни необходими, за да можем да покрием минимума и да извършваме политики”, коментира Боил Банов парите за културата.

„Аз не просто ще работя за повече пари в културата, аз ще защитавам с ясни тези и параметри необходимостта от по-голямо финансиране”, допълни още Банов.