Боил Банов: Интересно как разрушаването на знакови обекти започва по Коледа
Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява, увери министърът.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Боил Банов
Снимка: bTV

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров на столичния бул. „Дондуков“.

Някак си не беше естествено“, каза министърът в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В момента, в който разбрахме онзи ден, спряхме веднага разрушаването. Не мога да кажа защо е започнало то, видях само частично документи. Днес е първият работен ден, в който ще направим всички уточнения защо, как, дали е законно, или не, дали е морално, или не, каза още той.

Напрежение заради събаряне на сграда в центъра на СофияПостройката се руши, но собствениците протестират срещу разрушаването ѝ

Къщата е знакова. Със сигурност не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник. Всички тези детайли обаче ще станат ясни днес, добави министърът.

Той посочи, че сградата е изоставена от много години.

bTV Репортерите: Багери срещу историятаРосен Цветков разказва как изчезват сгради, които са културни паметници и на тяхно място се появяват хотели и паркинги

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид“, каза Банов.

За друг подобен нашумял случай – „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“, той заяви: „Очакваме някакви проекти точно в тази посока и ще процедираме само и единствено в тази посока“.

„Двойната къща” в центъра на София беше съборена окончателно (СНИМКИ И ВИДЕО)Въпреки обществените реакции багер разруши къщата до основи

По думите му „няма как да се окаже, че там ще изникне нещо различно“.

Още исторически къщи в София са пред събарянеСобствениците на едната се оправдават с липсата на пари

„Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява“, увери министърът.

Вижте повече във видеото:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре