Богат урожай за криминална полиция в сезона на жътвата на канабис. Повече от 16 тона бяха унищожени в последните месеци като само за последните часове са открити и ожънати близо 2 тона.

Поредната акция на полиция и прокуратур в планината Огражден този път завърши успешно. През вчерашния и днешния ден близо 2 тона от наркотичното растение бяха окосени, след което те са унищожени.

Растенията се изгарят, като преди това се прави полеви тест какво е веществото.

В село Чурилово насажденията бяха посадени в землището на селото между папрата, така че да се скрият и да не бъдат намерени лесно. Въпреки това обаче корените бяха окосени.

Преди да се премине към жътвата, се прави оглед с хеликоптер. Търсим канабисови стъбла, маскирани като храсти. Към мястото ни води кметът, който твърди, че съселяните му рядко садят канабис.

Личи си, че канабисът е гледан грижливо. Захванат е с пръти и си има капково напояване. Наторява се редовно, а за пазача има скован навес - ако времето се влоши.

Според последните промени в закона канабисът се гори на място. Полицията не среща особено съдействие в лицето кмета.

Прокуратурата отчита, че тази година повечето обвинени са мъже на средна възраст.

Големият проблем  както винаги е кой сади канабис, тъй като растенията бяха намерени на място, за което се твърди, че е ничие.

Дали е така обаче само съдът ще прецени , защото както се случва обикновено след залавянето на собствениците или на хората, които садят, те се предават на съда.

А докато тече операцията, младеж се опита да открадне складиран като веществено доказателство канабис от двора на петричката полиция, но беше арестуван.