Близо денонощие продължава борбата с огъня край Карлово. Голям пожар бушува в труднодостъпна местност близо до града. Пламъците обхванаха десетки декари гора в Национален парк "Централен Балкан".

Заради силния вятър през нощта и рано сутринта огнената стихия се разрастна и дим покри североизточните части на града.

По-късно пожарът беше локализиран, но се появиха прогнози, че потушаването му ще отнеме няколко дни.

Първи подава сигнал за пожара Ваня Георгиева. Снощи около 20 ч. тя и нейна приятелка се разхождат на улицата, когато забелязват пушек по близкия склон.

Пожарът е в местността "Боровия триъгълник". Към мястото са насочени над 100 огнеборци, горски инспектори и военнослужещи.

"В момента гори низово в смесена гора. Преди всичко низово – борови иглички и суха трева, на площ от около 120 декара", съобщи комисар Тодор Бързилов, началник на Национален оперативен щаб на ГДПБЗН.

Заради гъстия дим в ранните часове е било трудно да се диша в Карлово, но опасност за населението няма, обясни заместник-кметът.

"Огнището на пожара се намира на значително разстояние на населеното място, няма силен вятър, който да го носи в една или друга посока, за да стига до града", каза зам.-кметът Антон Минев.

Изкачването до засегнатите 80 декара иглолистна гора е по наклон от 30 градуса. Военнослужещите и доброволците носеха допълнително вода и провизии.

Заради изключително големия наклон в пресечената местност е невъзможно да влезе техника и за гасенето се ползва само жива сила.

Сутринта в гасенето се включи и модул от 61-ва бригада в Карлово, 50 души.

"Винаги Българската армия е готова, помага и ще продължава да помага на населението, защото това е нашата задача", заяви полк. Станимир Христов, зам.-командир на 61-ва бригада.

Хората, ангажирани с потушаването на пламъците подозират, че пожарът е резултат от небрежност.