284 населени места в страната все още са без ток – предимно в областите Кърджали, Смолян и Хасково по последни данни на „Пожарна безопасност и защита на населението”. Няма достъп и до някои махали и малки села по високите части на споменатите райони.

В област Смолян 75 селища осми ден са без електрозахранване. Днес там отново вали сняг. До всички откъснати селища в региона е осъществен достъп с високопроходима техника и са доставени хляб и медикаменти на хората. Цялата нощ екипите по отстраняване на авариите са работили.

Сравнително спокойно е преминала нощта в бедстващата Смолянска област, съобщи областният управител Недялко Славов. Към момента в шест от общините в област Смолян бедственото положение все още е валидно, то остава такова и за територията на цялата област.

„Основните ни усилия са за възстановяване на електрозахранването и комуникациите. Снощи късно едно от големите села, Чепинци, в община Рудозем е захранено, освен това Смилян”, каза той.

В областта все още се разчистват пътищата в общините Баните и Неделино. Късно снощи е започнало разчистване на пътя към Мугла.

Той изрази надежда, в средата на следващата седмица от тези 75 населени места, в които все още няма ток, поне половината да бъдат захранени, особено по-големите от тях.

От областното пътно управление съобщиха, че пътищата от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия. На проходите Пампорово, Рожен и Печинско вали слаб сняг.

Проходът Превала остава затворен за почистване заради множеството паднали дървета от тежкия сняг. Остава затворен за движение пътният участък до Националната астрономическа обсерватория "Рожен" и пътят Рудозем-Смилян до село Вълчан.
Заради обявения жълт код за снеговалеж в южните области на страната, от агенция „Пътна инфраструктура” са обявили готовност за своевременна реакция.

Високи води

Голяма част от къщите в село Мало Конаре вече са с наводнени приземни етажи, каза кметът на пазарджишкото село Димчо Караиванов.

„Проблемът с високите подпочвени води е от четвъртък, но се задълбочава, защото водите продължават да се покачват. В момента под вода е около 70% от селото. Дъждът, който вали днес, допълнително усложнява ситуацията. Сега следим нивото на река Луда Яна, защото част от дигата липсва и ако се вдигне с един метър, селото ще бъде залято”, добави кметът.

Според него опасността е най-голяма за старите кирпичени къщи в Мало Конаре, защото водата се просмуква в тях и ще се срутят. „Вече не викаме пожарна, но хората се обаждат, защото смятат, че с изпомпване ще се решат проблемите. От това обаче няма нужда, защото след изпомпването къщите се пълнят отново. Разговаряхме и с областния управител Трендафил Величков, но и той няма с какво да ни помогне”, коментира Димчо Караиванов.

Непрекъснато се наблюдава нивото на всички язовири, реки и отводнителни канали в област Пазарджик, съобщи областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Той уточни, че са в постоянна връзка и координация, както с Регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, така и с дружеството „Напоителни системи”, клон Тополница.

„За съжаление, след снеговалежите започват проблемите с топенето на снега и водата. Високите подпочвени води в по-ниската част на нашата област и главно в община Пазарджик през последните дни причиниха наводняване на земеделски площи, изби и приземни етажи. В областта няма бедстващи хора“, уточни областният управител. Той добави, че е издал заповед до всички институции и кметовете на общини да създадат такива постоянни екипи за наблюдение.

Нов сняг

Новият снеговалеж се очаква да натрупа днес до 30 сантиметра. Все пак той ще е доста по-слаб и краткотраен. Най-много ще е снегът именно в бедстващите области. Смолян, Кърджали, Пловдив и Пазарджик- днес са с жълт код за валежи между 15 и 30 л/кв.м.

В неделя валежите ще отслабнат, а в понеделник – вторник не се очаква да вали.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите