Общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода от започването им на 14 юни до 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по време на парламентарния контрол в отговор на депутатско питане.

Йовчев посочи, че броят на ангажираните служители се променя в зависимост от обстановката във всеки един ден на протести, а сложната обстановка обосновава необходимостта от командироване на допълнителни хора. В различните дни допълнителната полиция е между 20 и 500 служители

Отново за този период за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е в размер на 234 882 лв. и към тях влизат и допълнителните разходи за обезпечаване на протестите от служителите на СДВР.

Към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са били в размер на 1 599 361 лв. В тази сума са включени средствата за реално положения извънреден труд на служителите на СДВР, както и средствата за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др. В СДВР начисленият труд за юни, юли и август е изплатен, уточни министърът.

Ежедневно и незаконно

По думите на вътрешния министър от 14 юни насам ежедновно се провеждат незаконни протести, при много от които грубо се нарушава общественият ред. Той посочи за опити за насилие над народни представители, служители на парламента. „В много случаи се нарушава държавно и общинско имущество, правят се опити за нахлуване в българския парламент. В тази връзка, се въвежда периметър на зона за сигурност, който се определя от необходимостта”, подчерта министър Цветлин Йовчев.

От която и гледна точка се опитваме да анализираме ситуацията, едва ли може да вменим вина на МВР. Не МВР създава тази обстановка около парламента, която да изисква засилена охрана. „В друга посока трябва да търсите причина за това. Ненормалната ситуация е от това, че има опити да бъде провокирано насилие и грубо нарушаване на обществения ред. Когато тези опити престанат, няма да има струпване на полиция и заграждения”, посочи Йовчев.

По темата за постъпили сигнали и данни за превишаване на правомощия, Йовчев коментира, че може да има отделни случаи и затова всички сигнали, които са постъпили, ще бъдат проверени.

Законът за МВР

„Има проверка на база на това, което беше показано по медиите. Извършва се проверка, за да се види имало ли е превишаване на права, кои са били служителите. Постъпват много сигнали в МВР и всеки един от тях се проверява”, обясни вицепремиерът.

Във връзка с промените в Закона за МВР, Йовчев каза, че една от тезите е, че едва ли не, в новия закон има завишаване на полицейските правомощия. „Това е лъжа. Полицейските правомощия не са променяни, от началото на прехода. Полицейските правомощия са точно такива, каквито са и в останалите страни-членки на ЕС”, добави министър Цветлин Йовчев.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите