Задържаните в Испания български моряци са в добро здравословно състояние. Те са преминали задължителни медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора в Кадис, съобщи българското външно министерство, позовавайки се на информация от управата на затвора.

Преди ден семействата и роднините на арестуваните моряци, който в писмо потърсиха съдействие от държавните служби и се оплакаха, че не разполагат с достатъчно данни за съдбата им.

От съобщението става ясно още, че българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с испанските власти. На арестуваните 21 българи са назначени трима служебни адвокати – по един на всеки 7 души, осигурен е и превод. Затворническата управа предоставя възможност на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България.

Българските дипломати са направили постъпки пред испанските съдебни власти да разрешат и посещение в затвора на българския консул и на близки на задържаните при тяхно желание. Посолството в Мадрид и МВнР са в постоянен контакт с близките, оказва им се необходимото съдействие и ги информират незабавно при постъпване на нова информация, допълват от министерството.

След откритото писмо на близките на моряците, днес с тях се срещна областният управител на Варна Данчо Симеонов, а утре ще ги приеме премиерът Бойко Борисов.

Видимо притеснени от медийния интерес, повечето роднини отказаха да дават изявление. Все пак някои от тях споделиха, че разчитат на помощ от държавата и вярват в невинността на своите близки.

"Не вярвам някой от тях да си е рискувал професията и пенсията просто за някакви измамни илюзии. Предпоследния месец са били прехвърлени на този кораб, било му е сменено името и въобще има много такива фактори, които водят към логични заключения, че нещата са предварително подготвени да бъдат бушон", каза Илиян Алексиев, син на пом.-капитана Сава Алексиев II.

Роднините са били уведомени, че моряците са добре, но отказаха да споделят дали имат някаква информация по случая.

Премиерът ще приеме семействата на моряците утре след заседанието на Министерски съвет.
 

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания