След като руската компания „Атомстройекспорт” увеличи исканите компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, енергийният министър заяви, че има два резервни плана за реакция и нито един от тях не включва плащане.

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви пред bTV Делян Добрев. "Наели сме най-добрата компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании. Тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим такова дело", заяви Добрев. По думите му е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро.

"Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно", посочи Добрев.

Според енергийния министър българската страна има аргументи за контрапретенции, които са част от план Б.

По думите на министъра България се е подготвила и с план В.

"Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента.

"План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

Енергийният министър отново заяви, че процедурата за строеж на "Белене" е "предателство срещу държавата" и опорочена още в началото през 2006 година от "корумпирани политици с цел лично облагодетелстване".

"На площадката на Белене е имало 80% готов блок, който е развален, преди започването на проекта. За развалянето се плаща. Този реактор, който в момента работи в Русия, е продаден за 78 милиона лева, а на хартия пише, че ще вземем 200 милиона. Под него стоят подписите на шефовете на НЕК, но тези хора слушат какво им казва министърът. Никой в НЕК не прави нещо на своя глава", заяви Добрев. По думите му този реактор вече работи в Калининската АЕЦ.

Последният ход на „Атомстройекспорт” заради спрения проект за строеж на АЕЦ „Белене” е замислен като средство за натиск в контекста на целия комплекс от енергийни теми, които България и Русия трябва да изяснят в следващите месеци, коментира днес предшественикът на Добрев, Трайчо Трайков.

„Мисля, че това беше много слаб ход. На практика те биха един балонен сервис и в момента правителството на България просто трябва да забие топката,” коментира бившият енергиен министър от кабинета на ГЕРБ. По думите му пред БНР България има много силни аргументи не само срещу конкретния иск, а и срещу цялостното поведение на „Атомстройекспорт” по този проект. „Руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения, така че имаме всички шансове да спечелим,” каза Трайков.

Според ексминистъра този иск дава шанс на България да прекрати изцяло проекта „Белене”. „Аз се притеснявах повече от това какви биха могли да са евентуалните договорки при една дружеска раздяла. При това положение вече е ясно, че дружеските разговори, ако е имало такива, са прекратени.”

Трайчо Трайков е на мнение, че по отношение на развитието на ядрената енергетика на България всички опции са отворени. „Можем да преценим имаме ли нужда от нова мощност, кога и с каква технология”. Трайков смята, че в момента ядрен проект номер едно за България е удължаването на живота на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй”.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови