Във ВСС е внесена молба за отказ от участие в процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд от името на Лозан Панов.

Това съобщи Милка Итова, член на съдебния съвет, преди днешното заседание на съвета, предаде БГНЕС.

Панов вчера беше блъснат от неизвестен автомобил в района на Южния парк, където магистратът тичал. Съдията беше приет в „Пирогов” с травми и комоцио. Състоянието на Панов е тежко, но е без опасност за живота.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира, че няма данни инцидентът да е бил уимишлен.

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов се включи в битката за ВКС, след като при първия опит ВСС не можа да избере между Павлина Панова и Таня Райковска.

По-рано днес стана ясно, че Панов не е успял да изпрати своята концепция за развитие на съда преди инцидента. Петимата членове на Висшия съдебен съвет, които внесоха кандидатурата му обявиха, че ще поискат удължаване на срока на конкурса.

„Не бих го нарекъл прецедент – що се отнася до избор на председател на върховен съд и главен прокурор е прецедент, защото изборите са ограничен брой, но неведнъж се е налагало отлагане дори на самото гласуване, след представяне на медицински документи за някой от кандидатите, че не може да се яви на изслушване. Съгласете се, че ситуацията е почти същата”, коментира и шефът на ВАС Георги Колев.