Благотворителността – мисията на живота на две от майките на 2017
„Майката е тази, която прави път там, където няма път, защото до последно вярва в децата си – коментира Весела Тотева, една от отличените в класацията „Майка на година“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Весела Тотева и Теодора Игнатова
Снимка: bTV

Преди дни класацията „Майка на година“, която се прави под егидата на фондация „Българска памет“, отличи няколко заслужили българки на различна възраст. Две от тях са Весела Тотева и Теодора Игнатова. И двете са майки на по две деца и се занимават с благотворителна дейност, която се е превърнала в мисия на живота им.

Весела обикаля градове и села, за да говори с младежите за опита си на бивша хероинова наркоманка. Теодора пък е почетен консул на България в Конго, където помага на хората със здравни грижи, а у нас прави безплатни АГ прегледи в Северозападния регион е инициатор на Гайдарската асоциация в България.

Весела Тотева
Снимка: bTV

„Майката е тази, която прави път там, където няма път, защото до последно вярва в децата си – коментира Весела. – Това, което правим и двете, е да правим път и да вярваме там, където вече няма вяра, няма надежда и няма път“.

Тя разказа, че дейността ѝ е свързана с деца, които дори още да са зависими, но са се сблъсквали с наркотиците. Има много голям интерес към тази тема – от страна на децата, на родителите, на учителите, дори на институциите, посочи Тотева. За нея било изненадващо, че голяма част от институциите я потърсили. Затова и през септември с две приятелки направила фондацията си „От другата страна“. Казва се така, защото трите са от страната на знанието – знаят какво са наркотиците, и искат да привлекат повече младежи от тяхната страна – „да им кажем: „Никога не пробвай, просто недей!“.

Падение и спасениеВсеки може да пропадне, но не всеки може да се спаси. Весела Тотева е една от спасилите се от хероинова зависимост. В предаването „120 минути“ тя разказа как се започва и как се спира, а дъщеря ѝ сподели спомена, който и до днес я буди

В момента се снима и филм по книгата на Весела „Падение и спасение“. В главната роля е дъщеря ѝ, а сценарист е Яна Титова.

Теодора Игнатова
Снимка: bTV

Теодора разказа, че нейната фондация се занимава с превенция, защото това, което е научила в Африка, е, че „не е достатъчно само да им давам ежедневния хляб, а по някакъв начин да ги учим“. Тя вече трета година подпомага деца, които е занимават с култура.

Български фолклор от… КонгоЗа дейността си за популяризиране на българската култура в Африка разказва Теодора Игнатова, почетен консул на страната ни в Конго

Вижте повече във видеото:

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре