В неделя, 7 май, точно в 14:00 ч. наше време за четвърта поредна година ще се проведе световният маратон „Крила за живот“ (Wings For Life), който набира средства за намиране на лечение за гръбначни травми. За пръв път в него ще се включи България.

В София стартът е в Борисовата градина до езерото Ариана. Но в часа на маратона всеки ще може да бяга навсякъде, независимо в коя точка от света се намира.

„Крила за живот“ е неправителствена организация, основана през 2004 г. от австриеца Дитрих Матешиц и двукратния световен шампион по мотокрос Хайнц Кинигаднер. Целта ѝ е да намери лек за уврежданията на гръбначния стълб, приковали в инвалидна количка 3 млн. души по света. Всяка година, вследствие на катастрофи, инциденти или спортни травми, броят на пациентите се увеличава с 130 хил.

Организацията финансира 82 изследователски проекта в световен мащаб. Учените търсят начин пострадалите неврони в гръбначния стълб да се регенирират и уврежданията да станат напълно лечими. В изследванията участват световноизвестни и уважавани институти като Кеймбриджкия университет във Великобритания, Харвардския университет в САЩ, Каролинския институт в Швеция и Шарите Берлин в Германия.

Маратонът „Крила за живот“, с който се събират средства за проучванията, няма финиш линия, нито ограничение във времето. Има само едно правило – да надбягаш „колата преследвач“, която тръгва 30 минути след участниците и се движи със скорост между 15 и 25 км в час. В България функцията ѝ ще изпълнява приложение за смартфон.

Всеки може да подкрепи каузата като свали мобилното приложение Wings for Life World Run App (достъпно за Andorid и iOS). С него може да се бяга самостоятелно или в отбор.

Всички регистрационни такси отиват директно за финансиране на изследванията на гръбначния мозък, също както и входните такси за бягане в официалните маратони, организирани по света.

Стартът ще бъде даден в 11:00 UTC/14:00 ч. наше време на 25 места по света, но чрез изтегляне на приложението ще може да се бяга практически навсякъде. Маратони с приложението вече са заявени пред пирамидите в Египет, в центъра на японската столица Токио, пред Акропола в Атина и пред Колизеума в Рим.

Посланици на каузата „Крила за живот“ в България са актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов и Стефан Щерев, сноубордистката Александра Жекова, бегачът Кирил Николов – Дизела, парапланеристът Веселин Овчаров, параолимпиецът Георги Киряков, бегачите Андрей Гридин и Шабан Мустафа. Всички те ще приемат за своя мисия уврежданията на гръбначния мозък да станат напълно лечими.

Маратонът ще подкрепят и двама много специални български спортисти. Почти една и съща трагедия връхлита първо единия, после – другия и, с различно ниво на травми, ги приковава към инвалидни колички. Лица на кампанията в България ще бъдат и алпинистът Иван Кожухаров и колоездачът Владимир Гюров.

За последните три години в „Крила за живот“ бягат над 280 хил. души, изминават повече от 2,8 млн. километра и събират дарения от 13,8 млн. евро.

В рубриката „Аз, репортерът“ очакваме вашите снимки на мястото, където вие планирате да бягате!