"Стига вече!" от бизнеса в отговор на "Стига вече!" от вътрешния министър. Острата реакция на Румяна Бъчварова дойде след като предпримачите поставиха ултиматум - бързо разкриване на убиеца на собственика на модна къща „Агресия” или министерска оставка.

Бъчварова вчера заяви, че бизнесмените не са специално привелигирована група за МВР. А думите й "Стига вече" провокираха Българската стопанска камара да стартира нова рубрика на сайта си. Озаглавена - "Стига вече".

От първия публикуван материал с източник Евростат се вижда, че България води класацията по престъпност, насилие и вандализъм. А в същото време разходите за сигурност и охрана растат.

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на МВР пък, разкриваемостта на престъпленията от една страна трайно намалява, а от друга - струва все по-скъпо на данъкоплатеца.

Междувременно, докато тече този задочен спор между министър и бизнес, bTV се сдоби с предложения за промени в закона за МВР, с които вeдомството отново прави опит да ореже социалните привилегии в системата.

От 19 години Илия Кузманов работи в МВР. Натрупал е стажа си в отдел "криминална полиция". Твърди, че системата има нужда от реформа, но не от такава, която орязва социалните привилегии.

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма как да се очкава от нас да приемем такова нещо, няма синдикат в света, който би се съгласил на орязване на социален пакет", каза той.

Според предложенията на министерството, изпратени на синдикатите на 8 януари, обезщетението при напускане се намалява на до 10 -ет заплати. Но само за служителите, които имат 9 или по-малко години натрупан стаж в системата след влизането в сила на поправките.

"Това е откровена дискриминация, тъй като хората работещи при едни и същи условия, ще бъдат обезщетявани по различен начин", смята Кузманов.

В предложенията е записано още - отпадане на клас прослужено време, намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 20 дни, и отпадане на допълнителния такъв, който сега се дава за всяка година прослужено време.

"Трябва да се орежат, да се приравнят на останалите и с така получения резерв да се подобри матариално-техническото осигуряване в системата, за да има и по-добри резултати", каза Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България.

С предложените поправки се създава Държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". То ще отговаря за регистрацията на автомобилите, отпечатването на документи и събирането на такси. Работещите в Инспектората на МВР се приравняват по статуст с полицаите на терен.

От МВР уточниха за bTV, че предложените нови текстове са работни, окончателните ще станат ясни до края на другата седмица. До тогава се очаква и вътрешният министър да обяви цялостната стратегия за развитие на системата.