Бизнесът с нов ултиматум към Комисията за енергийно и водно регулиране. Настоява за значително намаление на цената на тока до месец. В противен случай се задават масови съкращения следващата година.

Цената на такса задължение към обществото беше удвоена през лятото и въпросните 2,8 процента сега се виждат пренебрежимо малки за предприятията.

Бизнесът предупреждава, че в опит да не се вдигат сметките на хората, всъщност именно обикновеният човек ще плати скъпия ток на фирмата, в която работи.

За да не се стигне до затваряне на предприятия и освобождаване на хора, работодателите настояват за поне 35 - 40 процента намаляване на цената на тази такса.

Снимка: bTV

В противен случай предупреждават, че 107 хиляди служители от различни предприятия ще загубят работа в срок до една година.

Снимка: bTV

Налице са първите ефекти от по-високите цени на тока за бизнеса - в някои предприятия съкращенията вече текат.

В едно предприятие за отливки от висококачествен чугун в Стара Загора работят 500 души, все още. Ръководството обмисля да освободи поне 25 души, за да компенсира по-високите сметки за ток.

„Преди увеличението бяха между 200 и 220 000 лева месечно, сега в момента са между 240 и 250 000 лева”, съобщи Славин Янакиев, изпълнителен директор на предприятието.

Теглили са 3 милиона лева кредит. Не може да си позволят да вдигат цени на продукцията си, тъй като клиентите основно от чужбина настояват дори за по-ниски цени.

„Орязване на придобивки, да съкратим персонал, да намалим заплати, което в този момент в държавата, при липса на квалифицирана работна ръка, да се правят тези неща е просто пагубно за производството”, добави Славин Янакиев.

В София бизнесът разчита на парламента да повлияе на регулатора и токът им да поевтинее от декември. И поставят срок - декември.

„Когато видим, че това няма да се случи - протестите ще бъдат възобновени”, категоричен е Васил Велев.

За нови цени от следващия месец е нужно поредно пренаписване на закона. Според действащите правила тези цени на тока трябва да важат до февруари.

В това предприятие, а и в станалите, чиито производства харчат повече ток трябва да се готвят и за загуби от нереализирана продукция - анализите показват поне 10 милиарда евро загуби.

Снимка: bTV