Агитацията на турски министър за една от партиите, участващи в предстоящите парламентарни избори у нас, е директна намеса във вътрешните работи на страната ни. Това каза в предаването “Тази сутрин” по bTV бившият консул на България в Одрин Георги Димов.

По време на среща с представители на организациите на българските изселници в Истанбул министърът на труда и социалните грижи на Турция Мехмет Мюеззиноглу призова за масова подкрепа на обединение ДОСТ.

По думите на Георги Димов това е крайно неприемливо и грубо действие и е необходим остър дипломатически демарш от наша страна.

„В дипломатическата практика има два начина - или се изготвя остра протестна нота и нашият посланик в Анкара я връчва, или тук се извиква турският посланик да дава обяснения”, разясни бившият ни консул.

Според него се прави опит да се вкара изкуствено една политическа партия в бъдещото ни Народно събрание.

Димов подчерта още, че турският министър на труда и социалните грижи на Турция Мехмет Мюеззиноглу иска да се представи добре пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Това е продължение на предизборната кампания вътре в Турция за референдума през април за промяна на Конституцията”, смята бившият ни консул в Одрин.

Според него има опит да се направи контрапункт на отказа на Европа да позволи пропаганда за турския референдум на нейна територия.

Димов отбеляза и самата атмосфера в Турция след опита за преврат от юли миналата година, в която всеки трябва да се доказва в лична преданост на Ердоган.