Българо-турските отношения вече ще бъдат съвсем различни. Това каза в студиото на bTV Георги Димов, бившият генерален консул на България в Одрин.

„Българските мюсюлмани се превърнаха в заложници на битката между две формации. Има две принципни гледни точки, които са в колизия и от това противоречие произтичат някои екзистенциални разрешения, които трябва да намерим.

Първата гледна точка е, че всички български граждани имат право да гласуват, но това трябва да става съгласно закона. Втората гледна точка е това, което наблюдаваме откъм Турция – игровата намеса в нашите вътрешни работи и изборен процес при това от министър и от турския посланик у нас също – Сюлейман Гьокче, а също така и нещо, което е крайно недопустимо - да се агитира за участие в самите избори, защото гласуването и негласуването е право на всеки гражданин”.

На въпроса правилно ли реагираха властите, Георги Димов отбеляза четири стъпки:

„Първата беше извикването на турския посланик да дава обяснения в нашето МВнР.

Втора стъпка беше извикването за консултации у нас на нашия посланик в Анкара, което в дипломацията пар екселанс  означава, че има проблем в двустранните отношения.

Третата стъпка беше изгонването на първо трима, след това двама, след това мисля че има още двама трима турски граждани които провеждат дейност, която е не само спрямо нашите избори, а спрямо нашата национална сигурност.

Четвъртата стъпка - изявлението на президента Радев, което е много точно. Той каза, че ние на никого не даваме уроци по демокрация и от никого не желаем такива уроци и второ това може най-малкото да го прави някой в който няма върховенство на закона".