България вече се намира в нова ситуация – на определено повишена опасност от терористични актове както на национално, така и на индивидуално ниво. Около това мнение се обединиха пред bTV двама генерали, бивши шефове на разузнаването - Димо Гяуров и Кирчо Киров.

Според тях има сериозни съмнения за международен натиск във връзка с взетото от кабинета решение да посочи „Хизбулла” като „виновник” за атентата в Бургас.

„Натискът не е тайна. Само часове след нападението Бенямин Нетаняху посочи кой стои зад него. България трябва да играе партньорски, но и да гарантира националния интерес. Като слушах колегите, обявяващи становището след Консултативния съвет, си помислих, че това „обосновано предположение е повече предположение, отколкото обосновано”, заяви Гяуров.

Колегата му пък подчерта „неоспоримия факт”, че няма държава, която със собствени ресурси да се справи „с това зло – глобалния тероризъм”. Според Киров е важно сътрудничеството с други държави за разплитане на подобни атентати.

За такава необходимост подчерта пред bTV и Станимир Флоров, директор на звеното за борба с организираната престъпност. По думите му „много неща са извън полезрението на нашата страна, което е характерно за един терористичен акт - всичко е обмислено много добре, а следите са прикрити”.

Флоров обаче отхвърли предположенията за повишена заплаха за България. „Не трябва да всяваме паника, защото целите на всеки атентат са именно това”, добави той.

Според него посочването на „Хизбулла” не може да бъде посочено като гаф на управлението, тъй като идвало в резултат на „обединените усилия съвместно с колегите от другите правоприлагащи организации”.

"Че видите ли, че няколко часа след като е станал терористичният акт, еди кой си е обявил, че организацията, която стои зад атентата е „Хизбулла”. Това е пример, за да могат да разберат, когато вие имате проблем с някой и ако нещо му се случи, вие няма ли да се усъмните в някой, с когото имате ясен проблем", посочи шефът на ГДБОП в коментар на обвиненията, които Израел отправи към шиитската групировка и Иран в частност.

По оперативната информация той потвърди, че на територията на България са пребивавали 4 лица, свързани с атентата срещу израелски туристи на Сарафово. Те са били с двойно гражданство и затова безпрепятствено са могли да пътуват в ЕС.

„Посещавали са и други градове – пребиваването им там не е свързано с извършване на терористичен акт, а с подготвянето на такъв. Били са дълъг период от време у нас, проучвали са, оглеждали са и хотел в Слънчев бряг. Но са решили този вариант с автобус, защото там са съсредоточени повече хора. Ако тази бомба беше избухнала в автобуса, жертвите щяха да са много повече”.
 

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти