Заплатата на бившия гуверньор на БНБ е била между 60 и 90 хиляди лева на месец, обяви бившият депутат от „Атака” доц. Минчо Христов пред „Лице в Лице”. Според Христов в този диапазон се е движела крайната сума, която Искров е получавал – заплатата и бонусите. 

Христов изтъкна, че имаме нужда от регламентиране на възнаграждението на главния гуверньор на Народната Банка. Той сподели, че в петък е изпратил на премиера Бойко Борисов копие от проектозакона, който е внесъл заедно със Стела Банкова още през 2006 г. В него те предлагат „ръководството и състава на органите, които изцяло или частично се избират от НС, Президента, МС, както и висшите държавни служители да не могат да получават месечно възнаграждение по-високо от 90% от възнаграждението на Председателя на НС”.

Бившият депутат от „Атака” сравни възнаграждението на бившия главен гуверньор с това на шефа на Федералния Резерв на САЩ, чиято заплата възлиза на 30 хиляди лева.

Доцентът се позова на стенограма от обсъжданията на преизбирането на Искров, според която, той единствен е разкритикувал политиките на бившия главен гуверньор още тогава. Христов коментирал лихвите по банковите кредити в България, които през 2008 г. са били три-четири пъти по-високи от тези в съседните ни страни.

Христов изтъкна разминаването между мненията на повечето политици, които сега открито критикуват Искров, а тогава са го подкрепяли. Бившият депутат от „Атака” допълни, че при преизбирането на бившия първи в БНБ само шестима депутати  са гласували против, а 171 са подкрепили втория му мандат. Въздържали  се не е имало.

Според доцента причина за последвалата криза и фалит на КТБ се корени в премахването на закона за поставяне под наказателна отговорност за банкови служители при раздаване на необезпечени кредити.