Международна изложба на карикатури, посветени на бежанската криза, се откри днес в Националния дворец на културата.

Изложбата е наречена „Накъде е Европа - пътуване на надеждата” и планира да обиколи много страни, през които са минали и бежанците.

Снимка: БГНЕС

Международният проект е по идея на Ердоган Карайел - турчин, който от 15 години живее в Германия, издава списание с карикатури и често дава трибуна на художници мигранти.

Рисунките за изложбата са подбрани след конкурс, в който са участвали стотици автори от цял свят, най-много от Иран.

„От доста време насам в света се случват много страшни неща, а някои хора гледат на тях сякаш са просто някакъв филм. Реших чрез карикатурите да покажа реалното отражение на ужаса. Избрахме художници от различни страни, за да покажем тяхното усещане за проблема”, каза Ердоган Карайел.

Германия, Косово, България - засега това е маршрутът на изложбата. След София целта на Ердоган е да представи проекта си в Измир, Истанбул и Анкара. Прибавил е към рисунките и една съвсем нова своя карикатура, посветена на събитията от последния месец в Турция.

„В света в момента се развива сложен сценарии, всяка държава има роля. Турция изпълнява своята. Извън това, което става напоследък, страната получи много тежка роля по отношение на бежанците. Близо 3 милиона вече са регистрираните сирийски бежанци. Тази изложба е и протест срещу безразличието на света към живота на тези хора, които търсят убежище”, обясни Ердоган Карайел.

Изложбата ще е в НДК до 5 август, а след това ще продължи по пътя, като бежанците. През септември Ердоган смята да се прибере в Германия, за да открие кръжок по рисуване за деца-бежанци към списанието.