Бежанки са спасили персонала на лагера в Харманли
По думите на омбудсмана Мая Манолова жените са направили жива верига, за да помогнат на блокираните вътре българи да излязат
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 4
    4
Харманли
Снимка: Полина Ботева

Бежанки са спасили служителите на лагера в Харманли. Това стана ясно от разговорите на омбудсмана Мая Манолова с персонала и мигрантите. По думите й жените са направили жива верига, за да помогнат на блокираните вътре българи да излязат.

Ден след размириците в лагера в Харманли властите отвориха вратите му за журналисти, но за кратко. Равносметката – десетки ранени, над 400 арестувани и безсънна нощ.

Едно от местата, което нашият екип видя е именно стола, където е започнал бунтът. Щетите след погрома са видими.

Харманли
Снимка: Полина Ботева

Докато едни разчистват, други пазят. Тежко въоръжени полицаи са разположени из целия лагер, като пристигна и военно подкрепление.

Сблъсъците снощи завърши с 29 ранени полицаи, а пострадали сред служителите на лагера няма. В социалните мрежи обаче се появиха снимки на пострадали и сред настанените в центъра мигранти.

Агенцията за бежанците: Няма да строим нови лагериКапацитетът на сегашните центрове е за общо 6000 души, има незаети около 900 места, заяви Патя Първанова

Според властите размириците са провокирани от група афганистанци. Именно те издигнаха барикади от кофи за боклук и запалиха огньове по време на повторния бунт снощи.

Жандармерията отговори с водни оръдия, халосни и гумени патрони, както и физическа сила.

  • 4
    4
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре