19-годишен сириец с болно ухо, отказал операция в Турция, за да избяга у нас, почина от бактериален менингит в леглото си в центъра за бежанци в с. Пъстрогор.

За по- малко от седмица мъжът търси два пъти медицинска помощ. Прегледан е от лекар, който отрича. Не се знае за какво е лекуван, тъй като по документи този пациент дори още не фигурира в листата на личния си лекар.

Причината е, че бежанският център подава към здравната каса списъка с новите пациенти в края на месеца – време, с което мъжът не е разполагал.

Смъртоносна болка в ухото

19-годишният Халед Хасан пристига в центъра в Пъстрогор на 14 януари от Елхово. Изследван е за инфекциозни болести и, според персонала, е бил здрав. Седмица по- късно мъжът търси медицинска помощ

„Беше с висока температура ,беше със силни болки в главата, болки в ушите. Изпратихме го при личен лекар”, разказа медицинската сестра Елена Калоферова.

Личен лекар на всички бежанци в Пъстрогор е д-р Бахчеванова в Свиленград. Тя отказа да се срещне с екипа ни и заяви, че не е преглеждала такъв човек.

Рецептите и лекарствата в стаята на мъжа обаче показват друго. Мъжът издъхва вчера през нощта. Спешните медици само констатира смъртта. Оказва се, че лагерът разполага със собствена линейка за подобни случаи, но не и за през нощта

„Нямаме дежурни шофьори, единствено охраната е тук”, обясни директорът на центъра Георги Марков.

Диагнозата - вирусен менингит поставя съдебния лекар при аутопсията . А от РЗИ разпореждат спешна дезинфекция на центъра и денонощно медицинско наблюдение на съквартирантите на починалия мъж. С това мерките приключват

Причината за заболяването ще стане ясна след резултатите от микробиологичните изследвания следващата сряда.

Вечерен час

Липсата на лекари в центрове като Пъстрогор поставя и въпроса дали ако мъжът беше прегледан на място от специалист, е можел да бъде спасен. Но вместо отговор, днес бежанците научиха че контролът в лагерите се затяга. И вече ще имат вечерен час.

Според новите правила след около половин час никой няма да има право да влиза или излиза от центровете като този в „Овча купел”. През лятото вечерният час ще е в 22 часа. Над 3700 са търсещите убежище у нас, от тях около една трета са деца.

Според Агенцията за бежанците, вечерен час има и в други европейски страни. Неправителствени организации обаче осъдиха мярката и припомниха, че всички чужди граждани, настанени в центровете от отворен тип, са законно пребиваващи у нас.

В центъра в „Овча купел” вечерен час изглежда вече има. Аджмил и семейството му са тук от две седмици. Липсата на възможност да излизат късно за него е проблем.

Целта на новия ред - точен отчет на хората, които са в лагера и забраната на достъп за външни лица.

„Ние не желаем да има хора, безконтролно движещи се на територията на страната. Това нещо ще помогне, при предния ми мандат имаше вечерен час и имаше ефект, това не нарушава правата на бежанците”, смята шефът на ДАБ Никола Казаков.

Сигурност или нещо друго?

Вечерният час се въвежда и заради броженията на хората в Харманли. „Така ще е най-добре, защото така имам приятели познати, които постоянно се оплакват, някои са се сбили с тях, някой били ограбени, някакви такива работи”, убедени са местните.

„Ако един човек се държи лошо, това не значи че трябва да накажеш и останалите 1500 души. Тоест един се държи лошо - вземете мерки, а не срещу всички останали”, обаче смята един от настанените в лагера.

Правозащитници казват, че няма причини за новата мярка и предвиждат покачване на напрежението в лагерите.

„И кокошките в кокошкарника не лягат в 8 часа, тези хора имат и други задачи, задължения да си решат и транспорта не е осигурен, никой не може да се прибере в 20 часа, ние сме за реда и дисциплината, но искаме и самите бежанци да бъдат облекчени и да е улеснен живота им там, а не усложнен”, посочи и д-р Акрам Наюф от Асоциация за свободна Сирия.

Цветко Цанковски от Фондация „Група за подкрепа на бежанци” определи решението като „хуманно от гледна точка на безопасност, но нарушава правото на свободно придвижване”.

От Върховният комисариат по бежанците към ООН коментираха за bTV, че Държавната агенция има право да определя свой вътрешен правилник. Припомнят обаче, че бежанците имат право на свобода на движението, защото не са престъпници.

От Българския хелзинкски комитет осъдиха категорично въвеждането на вечерен час за бежанците и за кандидатите за убежище. Според тях това нарушава правото на свободно придвижване, гарантирано от Европейската конвенция за правата на човека.

 

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас