За бежанеца Бамба Малинке София се оказва сбъдната мечта. Той бяга от Мали преди две години и половина. След като завършва училище там, започва да се занимава с музика и пише песен за свободата на религиите. Това обаче води до убийството на родителите му.

„Последните ми спомени от Мали са много тъжни. Оставих много приятели там, които не съм сигурен в момента къде се намират, оставих дори моята малка сестричка и не знам къде в момента е тя. Просто се надявам някой ден да се срещнем отново”, разказва Бамба.

Мали е една от най-демократичните държави в Западна Африка. Кризата там започва след свалянето на режима на Муамар Кадафи в Либия, когато в Мали започват да пристигат десетки групи бежанци от племената туареги. Оттогава в държавата непрекъснато има размирици и терористични актове. Те рушат всичко, препречило се на пътя им, включително свещени храмове.

„Когато тръгнах, беше много рисковано и много опасно, единственото нещо, което исках да направя всъщност беше да напусна Мали и пътуването ми до тук беше подложено на всякакви рискове. Трябваше да бягам от стрелба, от убийства и е чист въпрос на късмет и благодарение на бога успях да достигна до тук, до България жив и здрав.”

Мали е държава, в която 95% от населението е мюсюлманско. А да си християнин е въпрос на оцеляване. Там баща му решава да смени религията си, а Бамба следва неговия пример.

„Трябва да кажа, че няма разлика между религиите. Няма причина хората да се избиват заради това. В началото, като дойдох тук, бях много развълнуван, че имам възможността свободно да се разхождам по улиците. Мислех си, че това е като една сбъдната мечта и оттам написах песента, че София е моята сбъдната мечта.”

За целта му помага македонеца Филип. Той продуцира парчето, заедно намират и интересно място за снимките. Руините на стара сграда в София.

„С Бамба се срещнахме на едно събитие, което организирахме за Хелоуин, той ни помогна в организацията. По някое време, след като събитието завърши, останахме да си говорим, той ми обясни от къде идва, защо е в София, обясни ми също така и че е певец и по това време аз заедно с един приятел, който снимаше цялото събитие, решихме да направим един малък фрийстайл с него. Той излезе много добре и започнахме да си говорим за нещо повече. След като я заснехме песента, беше нещо, което никой от нас не очакваше, хареса ни адски много. Това е песен за София, а никой от нас не е от София”, разказва и Филип.

Сега в София Бамба работи в сферата на маркетинга и живее добре. Казва, че се чувства щастлив и свободен за разлика от родината си.

„Най-важното за мен в София беше да намеря безопасност и затова знаех, че като чужденец трябва да полагам двойно повече усилия и да се старая двойно повече да бъда добър пример.”

И се надява някой ден да срещне отново малката си сестричка, за да живеят заедно тук в България. Страната, която сбъдва мечти.