Бежанците в най-големия бежански лагер у нас – този в Харманли, отбелязаха днес мюсюлманския празник Курбан Байрям.

На този ден вярващите си вземат прошка и колят животно, което раздават на бедните, за да няма гладни. Тази година обаче, неправителствените организации и мюфтийството забравиха за празника.

За много от очакващите статут в центъра в Харманли, празникът е само в сърцата им. Всеки в лагера черпи според възможностите си, най- често с бонбони. Курбан няма, само обяд осигурен от държавата.

Един от обитателите на центъра в Харманли – Раид, споделя най-голямата си мъка. „Днес е празник, далеч съм от Сирия и най- ми е болно, че не мога да почета паметта на близките, които изгубих там”, разкрива младият мъж.

Радка Георгиева, която е готвач в центъра за бежанци в Харманли, коментира, че обядът за днес е от „ яйца с телешка кайма и ориз”. Празничната вечеря пък ще е от нахуд.

Въпреки семплото меню, никой в лагера не се оплаква. Раид споделя ,че бежанците са доволни на това което получават, ако искат нещо друго ще си го купят. „Важното е да живеем в мир и разбирателство”, споделя младият мъж.

Единствените „подаръци”, които хората получиха бяха пакети с храна за празника. От евангелската църква им дариха брашно, захар и ориз.