Много от бездомните животни получават шанса да емигрират, но се нуждаят от малко помщ за пътуването. Как можем да помогнем на куче или котка да посрещнат празниците в свой дом.

В приемния дом на Дияна и Николай своето щастие са намерили четири кучета и няколко котки.

„Спасяваме животни, в буквалния смисъл. Всички, които са вкъщи в момента, са били някога на улицата, били са ранени. Ето например това коте е със счупена лапичка,” разказва Дияна Гигова.

Дияна и Николай казват за себе си, че са провалени приемни стопани, защото не могли да се разделят с три от кучетата си. У нас тези животни трудно си намират постоянен дом, но в чужбина с удоволствие искат да се грижат за тях.

Спасените животни, обаче, не могат да стигнат до осиновителите си сами, а само с придружител. След минути Доли ще напусне приемния си дом, за да отлети за Германия.

Придружителите нямат никакви допълнителни разходи. Сдружение приятели на котката купуват билета на животното и подготвят неговия паспорт. Придружителите не губят правото си на ръчен багаж.

„Чакат го там, взимат го и това е. Ангажиментът приключва от летището до летището,” обяснява Деница Аврамова от сдружение "Приятели на котката".

Ели Пешева е придружавала животни четири пъти, дори при служебни пътувания.

„Поне за мен беше не само лесно, а и приятно. Даже в известен смисъл бих казала, че е чест, защото знам, че изпращам животното до неговия постоянен дом.

В момента осиновени котета и кучета търсят придружители, за да посрещнат Коледа в постоянния си дом в Германия, Австрия и Холандия.