Бездомник твърди, че е бил изхвърлен на пътя от линейка на бърза помощ. От спешна помощ отричат и дават съвсем друга версия на случилото се.

Около 10 ч. сутринта в Центъра за спешна медицинска помощ получават сигнал за мъж в неадекватно състояние в подлеза на Софийски университет. Екип на бърза помощ пристига 8 минути по- късно.

64-годишният Валентен Горанов няма никакви документи за самоличност, затова е откаран в районното.

След като установяват кой е, медиците го откарват в "Пирогов". Там, след щателен преглед, хирург преценява, че пациентът е с тежка гангрена и на двата крака. Решението е спешна ампутация, но бездомникът отказва.

Служител на бърза помощ му предлага да го закарат обратно там, където живее, а той отговаря, че иска да го оставят на някоя полянка.

Това е версията на центъра за спешна медицинска помощ. Тази на Валентин обаче е коренно различна.

Твърди, че е помолил лекаря в линейката да слезе, за да се преоблече. Той се съгласил, но докато мъжът сменя дрехите си, линейката тръгнала без него.

От спешна помощ коментират, че това е често срещан проблем и все още няма решение на него.

“Аз този пациент и да искам няма къде да го настаня. Това трябва да се реши от Столична община. Малко повече разширена социална дейност”, казва Живка Лехчанска от Центъра за спешна медицинска помощ.

Според нея ситуацията в държавата е абсурдна, защото все още няма институция, която да поема грижата за хора в подобно състояние. За това гражданите винаги сигнализирали на спешна помощ, от там обаче няма как да помогнат на бездомниците.

Все още не е ясно какво ще се случи с Валентин, който отново е на улицата.