Без присъди след инцидентите в асансьори. Това е равносметката на пострадали в такива злополуки и на близките на жертвите. Защо делата по тези случаи се прекратяват, а разследванията са срещу "неизвестен извършител"?

В столичния квартал "Света Троица" преди 6 години в един от блоковете в асансьорната шахта пада Иванка Никифорова. Шест години по-късно виновни няма. И присъди няма.

12 май 2009 година. Иванка Никифирова се прибира от пазар. И както обичайно, за да стигне до дома си на 10-ия етаж, се опитва да вземе асансьора, макар да е тъмно в него.

„В нашия блок асансьорите понякога са без крушки, и то с дни...Дръпнах вратата, тръгнах с левия крак и...се озовах в шахтата”, спомня си пострадалата.

Иванка пада от близо 5 метра височина.

„Това е моят убиец...от здрав, прав човек. Счупване на L1, фрактура, метална стабилизация, счупена пета...това е резултатът от падането...И животът ми се промени”, споделя Иванка.

Делото за инцидента се води срещу неизвестен извършител. Любопитен факт е, че фирмата, която тогава го поддържа, получава лиценз точно в деня на злополуката.

„Няма друго обяснение на издаването на такъв документ в деня на събитието, освен корупция. Срещу пари и когато укриваш нещо срещу пари, това се казва корупция”, коментира адвокат Венета Владимирова.

Преди седмица забуксува и делото за друг инцидент в асансьор в блок на "Цариградско шосе". В него загина жена, а друга пострада тежко и все още се възстановява. Обвинителният акт беше върнат на прокуратурата.

Оказва се, че един от основните проблеми в съда е заложен в експертизите на вещите лица.

„Там съществува едно желание за помощ, за взаимопомощ. Асансьорни техници, специалисти не искат да коментират и да се стигне до истината, че причина за тези инциденти с асансьори е техническа неизправност”, заяви адвокат Владимирова.

„Виновните лица трябва да се издирят от държавата, да си получат наказанията. Ще е справедливо за всички случаи. Не може всички паднали да са виновните”, смята Иванка Никифорома

За другия инцидент - в "Майчин дом" все още няма наказани. Делото не е стигнало дори до последна инстанция. А оттогава минаха вече 5 години.