До края на 2015 г. няма да има домове за деца с увреждания, обяви социалният министър Ивайло Калфин при откриването на център за настаняване от семеен тип в столичния квартал „Надежда”. В такива центрове и защитени жилища ще бъдат настанени всички деца с увреждания, увери той.

Между 12 и 14 деца ще бъдат настанени в центъра, който разполага с шест спални, кухненско оборудване, кът с играчки и детска площадка. Не битовите условия, а грижата от медицинските специалисти, социалните работници и психолозите са по-важни за по-уютната среда, в която ще растат децата, подчерта Ивайло Калфин.

105 млн. лв. са пренасочени за създаването на 132 подобни центрове в България. Проектът, изпълняван от Столичната община, е един от най-големите. За изграждането 13 центъра, две приемни и едно защитено жилище са отпуснати близо 10 млн. лв., подчерта министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Инфраструктурата е напълно необходима за деинституционализацията на децата с увреждания, а България сред първите страни с т. нар. „кръстосано финансиране” от Фонда за регионално развитие и от Социалния фонд, поясни регионалният министър.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на откриването, подчерта, че общият капацитет на тринайсетте центъра и трите защитени жилища е около 180 деца.

В новите центрове ще работят 180 души, като 30 от работните места ще бъдат нови. За целта по ОП „Развитие на човешките ресурси” са отпуснати близо 2 млн. лв.