Близо 3600 почистени локации - толкова места в страната, превърнати в кошове за боклук, успяхме да преобразим чрез "Да изчистим България заедно". Над 300 хиляди души се включиха в тазгодишната кампания.

3582-те почистени локации са абсолютен рекорд от началото на кампанията през 2011 г. 

Заедно с вас сме пратили 3788 тона боклук в сметищата, сочи справката на МОСВ.  Доброволците, които запретнаха ръкави в събота, са 305 401.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 48 часа ливадите около Бебреш приличаха на кошче за боклук. Сега бреговете на язовира се превърнаха в едно изключително приятно място за излет и къмпингуване. 

Само в района на Ботевград извозените отпадъци в сметището са 44 тона. 

„Аз се надявам, че резултат от тази кампания ще е една промяна в мисленето на хората и да пазим тези наши красиви места и в бъдеще”, коменитра Борис Борисов, зам.-кмет на община Ботевград.

В Търговище група младежи засне и почисти района около Руски паметник.

„Отпадъците, които изхвърля един ученик в училище, са на стойност 50 стотинки на месец. Като го изчислихме за цялата област, където има 11 200 ученици, това са над 5500 лева всеки месец в кошчето”, каза Джейхан Джемилов. 

Младите хора от Търговище се надяват, че техният пример, разпространен чрез заснетия клип, ще накара други техни връсници да участват в „Да изчистим България заедно” занапред.

Най-високата точка, до която стигнахме, е Черни връх. Гмурнахме се на 20 метра дълбочина в Черно море, за да почистим морското дъно.

Специални комплименти за областите Плевен, Русен и Благоевград, където са били най-активни като брой доброволци, включили се в „Да изчистим България заедно”.