Отменено е бедственото положение в Област Враца и в трите общини в Област Монтана - Лом, Медковец и Якимово. Всички пътища на територията са отворени и почистени. В момента най-сериозна остава обстановката в Североизточна България – в района на Шумен, Разград, Добрич.

Във Врачанско е възобновено движението по междуселищните пътища от Републиканската пътна мрежа, като действията на Областно пътно управление – Враца продължават в случай на нови валежи, силен вятър и снегонавявания, съобщиха от Областна администрация Враца.

При промяна в климатичните условия и възникване на нова опасност от бедствие Областният съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия продължава да действа при непрекъснат режим на работа.

Нормална е обстановката в област Монтана, отменено е бедственото положение в трите общини – Лом, Медковец и Якимово, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров.

Той посочи, че бедственото положение в трите общини е отменено още вчера вечерта, като последно в Лом е отменено бедственото положение. В община Вълчедръм между селата Септемврийци и Мадан е необходимо да се разшири все още пътя, работи се в този участък, каза областният управител. Поддържа се и пътя през прохода „Петрохан”.

В района на Шумен, Разград, Добрич е започнал отново снеговалеж, придружен със силен вятър, което отново усложнява обстановката, съобщи Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” към Агенция „Пътна инфраструктура”, цитиран от „Фокус”.

Превантивно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили в участъка между Шумен и Разград. „Екипите работят, но за съжаление, веднага след като преминат машините се образуват отново т. нар. „снежни езици”, които са предпоставка за пътнотранспортни произшествия”, обясни той.

„Пътната мрежа се обработва от снегопочистващата техника със сол, солно пясъчни разтвори, химически вещества, така че да се осигури добро сцепление на автомобилите с пътя”, заяви Златев.

„Искам да призова шофьорите да карат със съобразена скорост и да пътуват задължително с подготвени автомобили за движение при зимни условия и по-точно –зимни гуми, въже за изтегляне и достатъчно гориво за пътуването. Разбира се, веригите са един добър аксесоар към автомобила за зимния сезон”, призова той.