Бедственото положение в редица населени места в Южна България остава в сила. Пети ден без ток и със затруднен достъп са десетки градове и села. Обстановката остава критична в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Благоевград. Река Тунджа край Елхово отново преля. Животът на хиляди домакинства е парализиран.

Късно снощи беше възстановено електричеството във Велинград, Ракитово и Кирково. Продължава да се работи по пускането на тока към Ардино, Рудозем, Мадан и Неделино. В димитровградското село Горски извор пък работата на електроразпределителното дружество беше възпрепятствана, заради кражбата на около 300 метра паднали проводници. Все още без ток са стотици села. Снеготопенето продължава, но на места снегът остава повече от метър и половина и затруднява достъпа до населените места.

Вчера два хеликоптера помогнаха на нуждаещи се от медицинска помощ хора в община Ардино, област Кърджали. Болна жена от село Голобрад и мъж на инсулин от село Брезен бяха изведени от домовете си. Болните са транспортирани до летище Крумово. Около 15.00 часа втори хеликоптер достави медикаменти и храна до село Любен, предназначени за двама болни на инсулин и седем деца.

Пети ден жителите на пловдивските села Манастир и Добралък бедстват. Все още не е отворен пътят за село Манастир, община Лъки. Една роторна машина работи там, а с друга се извозват провизиите за населението. Хората нямат нито ток, нито телефонна връзка, нито храна все още. Манастир частично се захранва с електричество от Чепеларе, но в Добралък, община Куклен, токът няма да бъде пуснат и днес. Там близо 50 жители на селището са стресирани, че ще останат откъснати още дълго.

Военната техника, тръгнала към тях, не може да стигне дотам заради появило се свлачище днес. То е на пътя след Асенова крепост, при Лясково и трябва да бъде изчистено. Общо три свлачища се образуваха днес на пътя за Смолян. Двете са изчистени, но едното, преди Нареченски бани, е голямо и разчистването му ще отнеме време.


Очакваме вашите кадри от бедстващите райони в рубриката "Аз, репортерът"! Снимките и видеоматериалите, изпратени от наши зрители, можете да видите тук!

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите