От днес на територията на „Полимери" Девня, в промишлената зона на общината, е обявено частично бедствено положение за следващите 30 дни.

Решението беше взето от щаба за защита при бедствия заради поредния случай на изтичане на дихлоретан, който е силно запалим. Течът веднага е бил отстранен, но по думите но кмета на общината, това е „безстопанствена екологична бомба".

Кметът на Девня заяви, че нито институциите, нито собствениците на предприятието - Евгения и Николай Баневи, правят нещо за нормализиране на ситуацията.

Повечето от производствените халета вече са съборени и преработени като рециклиран бетон, а инсталациите и металните естакади - нарязани и продадени като скрап.

„Това е акт, който е обмислен от няколко месеца в резултат на многото аварии от 2012 година насам", посочи Ели Иванова- зам.кмет на община „Девня”.

"Ние въвеждаме това бедствено положение, за да можем да отстраним някои детаили и действия, които трябва да извършим, за да бъдем по-спокойни в бъдеще", допълва Итко Илиев от община Девня. „Това изтичане бе по простата причина, че специалистите на "Полимери инвест" заради липсата на захранване просто не можаха да си довършат работите”, обясни Зорница Илиева- финансов директор на „ Полимери инвест”.

Всички са категорични, че течът от инсталацията на дихлоретан е спрян. С новите мерки охраната, назначена от ръководството ще трябва да напусне, а 1000-та декара от завода ще се пазят от една патрулна кола. Това според синдика на предприятието ще позволи подновяването на рязането на скрап в халетата.

Жителите на Девня не крият притеснението си от случващото се в завода.

До 10 дни дружеството на Банев „Полимери Инвест" трябва да изнесе дихлоретана. От утре специализирана комисия влиза в завода и започва да описва опасните вещества. До сега това не направено и не се знае какви химикали има на територията му.
 

Предприятието, обявено в несъстоятелност, е управлявано от синдик. Той и собствениците са в постоянни спорове кой изнася повече скрап от площадката, но опасния химикал си стои в цистерната.

В края на декември, на „Полимери" Девня беше наложена глоба от 5 млн. лв. именно заради съхраняването на трихлоретан три пъти по-дълго от законния срок. От него се образува силно токсичен газ, използван през двете световни войни като бойно отровно вещество. На територията на химическия завод се съхраняват и други опасни химикали.