Бебета делфини масово измират в Черно море, съобщават летовници и природозащитници.

Десетки са изплувалите мъртви делфини през последните дни по Южното Черноморие. Никоя институция не може да каже на какво се дължи повишената смъртност. Специалистите казват, че наблюдават този процес не за пръв път, а е обичайно явление през последните години.

Основни причини за това са естествена смърт, заради болести, заплитане в рибарски мрежи, химическо или индустриално замърсяване на околната среда и звуково замърсяване.

Според природозащитници скорошно събитие в морето е причина за измирането на бозайниците. Подозират неотдавнашното военно учение или проучванията за нефт и газ в Черно море.

„Проучванията за нефт и газ се извършват с т.нар. сеизмични методи за изследване - сеизмичен кораб от него се пуска акустично оръдие, което изстрелва през 10 секунди много силни звукови сигнали, в порядъка на 250 децибела”, обяснява Атанас Русев от „Да запазим Корал”.

Според учените от Института по океанология звуковите замърсявания като причина за смърт трудно се доказват. „Те не убиват директно делфина, но влияят на вестибуларния апарат, по този начин ориентацията се нарушава, делфинът тръгва в грешна посока, излиза в плитчините и вследствие на тази дезориентация загива”, пояснява д-р Виолин Райков от Институт по океанология при БАН.

Преди година и половина е извършено голямо сеизмично картиране на Черно море. Всички тези звуци преминават над 170-180 децибела, като това се равнява на излитане на совалка или ракета. Според бившия посланик на България в Москва, насаждането на истерия, че проучването и добива на нефт и газ, ще повлияе пагубно на делфините може да откаже инвеститорите.

„Това са компании, които работят на принципа или ни искат или не ни искат, ако не ни искат, не е никакъв проблем имаме толкова много други възможности по целия свят”, казва бившият посланик Илиян Василев.

Досега мъртвите делфини по плажовете не са прибрани от екоинспекцията, която е отговорна за това. Не е направена и аутопсия. Все още няма отговор и от РИОСВ Варна.

В момента Изпълнителната агенция по околна среда работи по европроект за изследване и преброяване на делфините и китообразните, като стойността му е над милион и половина лева.