В навечерието на Международния ден на червения кръст българската организация връчи за пръв път награди за хуманизъм. Отличията са за хора, рискували живота си, за да спасят хора. Марина Евгениева ще ни срещне с един от спасителите.

Лекар, пожарникар, пътен полицай, планински спасител – професионалната им съдба е да помагат. БЧК обаче награди хора, които правят много повече от това да изпълняват служебните си задължения – като габровския пътен полицай Момчил Григоров.

Той е в системата на МВР от 14-години, от десетилетие е на пътя. Завършил е курс по първа помощ в БЧК и често помага на пострадали при катастрофи още преди да пристигнат лекарите.

Казва, че голямата награда за него е благодарността на хората. Момчил обаче е отличаван и официално – няколко пъти е Пътен полицай на годината.

„Всеки участник в движението би следвало да се замисли от резултата от своето поведение, да не забравяме, че можем и ние да станем жертва на инцидент. Да мислим с една крачка напред”, съветва Момчил Григоров.

"Навсякъде за всеки" –  това е девизът на Международното движение на червения кръст и червения полумесец. Организацията, която обединява близо 96 милиона души, членове и доброволци в цял свят.