Опашки се образуваха пред пунктовете, в които Българският червен кръст започна да раздава безплатно хранителни продукти на нуждаещите се.

Акцията е се провежда за пета поредна година и е по програма „Благотворителност" на ЕС. Безплатна храна ще получат над 300 000 българи, като за целта Брюксел е отпуснал 40 милиона лева. Очаква се до най-бедните българи да стигнат над 22 000 тона храна.

Срещу подпис и лична карта социално слаби получават безплатно по 9 вида продукти, сред които брашно, ориз, захар. Храната се раздава по график за всяка област в страната. Първи са Пазарджик, Бургас и Перник.

Тази година повече хора ще получат от помощта в сравнение с предходни години. Причината е, че в законодателните промени, които разшириха кръга на подпомаганите.

През миналата година на страната ни бяха отпуснати малко над 20 милиона лева за продукти.Тази година сумата е двойно повече. По-голям е и броят на нуждаещите се.

Хранителните продукти ще се раздават на два транша. Първият започва от днес и ще продължи до 2 октомври . Дотогава ще се раздават по 9 вида хранителни продукта на всеки, който е включен в списък на Агенцията за социално подпомагане.

В списъка са включени неосигурените майки, хора, които получават помощи за отопление, семействата, които през миналата година са получили еднократна помощ за първолак, както и онези, които са били личен асистент на човек с увреждане.

Миналата година в борбата за безплатна храна в Бургас се стигна до сблъсъци. Тази година поне стартът беше спокоен.

Вторият транш в раздаването на храна ще бъде от 24 октомври до 23 декември. Тогава ще бъдат добавени и нови хранителни продукти - като олио, леща и кафе.

Графикът затова в кой град кога ще се раздава храната е качен на сайта на Българския червен кръст.

Продуктите, които останат нераздадени, ще бъдат дадени на социални домове и психиатрични клиники. Миналата година това се е случило с тон и половина храна.