Повече от три месеца след като 14-годишно момиче загина при падане в шахта на недовършен строеж, майката на детето твърди, че разследването се бави.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на задълженията, но според близките много въпроси около инцидента са без отговор.

На 3 май 14-годишната Зорница се качва за втори път на 12 етаж на недостроената сграда в района на Медицинска академия. С нея е момче, което познава от две седмици.

Тя не е имала слабост към високите места, каза майка й Елена Цветкова.

След инцидента изчезват чантата и телефонът й.

„По показания на момчето чантата на дъщеря ми е била на площадката и телефонът е бил вътре, което означава, че не е имало селфи, той същото твърди. Къде е тази чанта, както и телефонът?”, пита майка й.

Елена Цветкова, майка на Зорница

Родителите започват свое разследване. С помощта на IT-специалист установяват, че в деня след инцидента някой е влизал в пощата на Зорница. Проследяват и сигнала от изчезналия телефон.

„Телефонът е открит в 18:30 ч. в района на „Овча купел” 2, проследен е, след което е бил на бул. „България”, а още по-късно в Халите. При разпита ни пожелахме да бъде проследен този телефон, за да се види къде е тази клетка, но имахме отказ”, допълни Елена Цветкова.

Според майката разследващите отказват да проверят и компютъра на дъщеря й. Липсва информация и за медицинските експертизи.

„Зъбен статус, биологичен материал, нямаме никаква информация до момента – налични ли са, готови ли са и какво показват те. Аз нямам доказателства, че не е имало и трети човек. всичко може да мислим, до доказване на обратното, съжалявам детето ми, че не го спрях”, каза още Елена Цветкова.

А недовършеният строеж все още е достъпен.

„Влизат от всякъде, това са 200 декара, няма камери, няма огради, няма нищо, няма осветление, аз като съм в стаята как да ги видя. Сега по-малко напират, ама при учебен процес тук е страшно, цели класове идват”, обясни охранителят Юлиян.

Според прокуратурата са назначени множество експертизи, чийто резултат все още не е готов. Проверяват се достъпа и охраната на строежа. Засега разследването е срещу неизвестен извършител.