Пореден случай на нападение над лекар: в събота акушер-гинеколожката от болница „Шейново” д-р Албена Гагова беше пребита на работното си място от баща, който настоявал да получи плацентата на новороденото си бебе.

На обясненията, че това е биологичен материал и за неговото използване и съхранение има установен ред, агресивният мъж отговорил, че има нужните разрешителни.

При посочване, че има разпореждане от изпълнителния директор на болницата плацентата да бъде съхранена правилно, но не и предадена в почивния ден, без нужната документация, бащата нападнал лекарката.

Д-р Гагова не помни какво е точно е станало, но след нападението е била в безсъзнание и е със счупен нос, комоцио, разкъсана устна и множество наранявания.

По първоначална информация нападателят е с минали криминални прояви, сред които кражба, грабеж и хулигански прояви.

В предаването „Tази сутрин“ по bTV изпълнителният директор на САГБАЛ „Шейново“ д-р Румен Велев разказа, че д-р Гагова не е добре, била е в безсъзнание около 20 – 25 минути.

Била е намерена от акушерка на площадка на стълбището, в безсъзнание, в локва кръв, разказа началникът на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ д-р Румяна Мандаджиева – първият повикан на мястото лекар.

Първоначално д-р Гагова е имала амнезия, но впоследствие си е спомнила, че последно е контактувала с баща на бебе, малко след като е оперирала родилката. Мъжът упорито настоявал за плацентата, без да се интересува от състоянието на детето. Тогава Гагова се свързала с началника си – д-р Велев.

Разговаряхме два пъти. Първо, за да провери дали наистина бащата е получил разрешение от мен, както е твърдял. Това е абсолютна лъжа. При втория разговор вече се чуваше гласът на мъжа, беше агресивен, разказа д-р Велев. Той поръчал на д-р Гагова да увери бащата, че плацентата ще бъде съхранена по установения ред и в понеделник, ако всички документи са изрядни, ще му бъде предадена. След това е последвал побоят.

„Всички сме шокирани. Това е абсолютно необясним случай. Такава агресия за мен е абсолютно патологична“, коментира д-р Велев.

Той добави, че преди време е разговарял с агресивния баща, който му обяснил, че се занимава с генетични изследвания във Великобритания.

Преди задържането си вчера нападателят е променил външния си вид.

И майката и бебето са добре. За тях продължава да се грижи екипът на Шейново.

На сутрешния рапорт колективът на болницата реши да организират символичен протест, а във „Фейсбук“ вече е създадена група в подкрепа на д-р Гагова.

За жалост, повечето вече съобщения от подобен характер започват с думата „пореден” в първото изречение.

Особено чести са нападенията над спешни екипи от линейките или в спешните приемни отделения – от пациенти, изнервени от чакането, пияни или дрогирани или просто агресивни хора.

Всеки трети лекар у нас е бил свидетел или обект на физическа агресия, отчетоха наскоро от Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ в България пред bTV.

Само за 20 дни бяха регистрирани четири тежки случая на агресия спрямо лекари и заради това от Асоциацията излязоха с протестно писмо и поискаха спешни мерки за защита на медицинските служители.