Момиченце на 1,9 г. е изведено от страната от баща си, унгарски гражданин, без разрешението на майката. Според полицията детето вече е в Унгария. Малката Ема е с българско гражданство и досега никога не се е разделяла със своята майка.

Деница Димитрова е преподавател по арфа. Женена е за унгарски гражданин и живеят заедно в Ливан. Когато Ема навършва 10 месеца, се връщат в България и детето получава българско гражданство.

Преди повече от година Деница подава молба за развод и води съдебно дело за домашно насилие срещу съпруга си. Докато тече делото в България, бащата успява да извади паспорт на детето и да го изведе извън граница.

Деница Димитрова обясни, че по съвет на свои адвокати никога не е лишавала бащата от възможност за контакт с детето.

На една от обичайните срещи между малката Ема и нейния баща, той изчезва с детето.

Срещата се провежда в един от моловете в София. Под претекста, че брат му е пристигнал от Америка за един ден и никога не е виждал момиченцето, те се срещат в търговския център, разказа майката.

Според нея всичко е добре планирано, тъй като са се видели на ниво минус 1, където пък има директна топла връзка с метрото, която води до летището.

По думите й бащата и братът на мъжа й са я разсейвали умишлено, тя е изпуснала за минута детето от поглед, след което е започнала панически да се оглежда и да го търси.

Извикала е полиция, свикана е била и спешна среща в СДВР, като се е смятало, че става въпрос за отвличане на територията на България.

Детето обаче е било изведено още на обяд от страната и вече е в Унгария.

Момиченцето не познава роднините на мъжа и не ги идентифицира като свои близки, обясни майката.

Деница каза, че не е предполагала, че е възможно чрез системата, чисто съдебно, без съгласието на майката, да бъдат изкарани абсолютно легално документи, за които тя изрично е казала, че не е съгласна да бъдат издадени.

Деница обясни, че е отишла на място в унгарското посолство февруари месец, защото е била заплашвана от мъжа си, че, ако не подпише за тези документи, трябвало да плаща глоба към унгарската държава в размер на до 4500 евро. Разговаряла е лично с посланика. Питали са я защо не е съгласна да даде подписа си за тези документи, а тя им е обяснила, че си има своите съображения.

По думите й посланикът се е обърнал към нея с укорителен поглед и е казал, че има чувството, че забелязва отмъстителност в поведението й. Деница му обяснила, че от самото раждане на детето е заплашвана то да й бъде отнето и не дава съгласието си за изваждане на тези документи. Оставила си е имената, както и телефон за връзка.

По данни на bTV документите на детето и паспортът са легални и бащата е имал право да изведе детето извън граница. Майката обаче недоумява как е възможно това да стане без нейно съгласие в 21-ви век в ЕС.

bTV се обърна към унгарското посолство за отговор как точно е издаден паспортът на детето. От там поеха ангажимент да дадат отговор до вчера, но такъв все още няма.

В студиото на „Тази сутрин” адвокат Сокол Недков обясни, че са налице признаци за международно отвличане на дете. Това извеждане от страната не би следвало да се случва, когато няма съгласие на другия родител, освен ако има съдебно решение, което би могло да замести такова съгласие. Той обясни, че е възможно да се издаде паспорт без съгласие, но след съдебна процедура.

Според адвоката едно такова извеждане следва да бъде третирано като неправомерно. Той посъветва майката да се обърне към Министерството на правосъдието, като се позове на Хагската конвенция, и да се започне процедура по връщане на отвлечено дете.