Цветан Цветанов се размина с второ обвинение заради незаконни действия на следователите по разследването срещу него.

Очакваше се днес бившият вътрешен министър да бъде обвинен за това, че е отказал да разпореди прилагане на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Адвокатът му Менко Менков обаче е поискал отвод на следователите, а прокуратурата в обявила техни действия за незаконосъобразни.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че Цветанов ще бъде привлечен като обвиняем на 10 юли. Той ще получи призовка да се яви в 16:45 часа идната сряда за получаване на обвинение.

„Днес не се случи повдигане на обвинение, Цветанов не е обвиняем по това производство, тъй като поискахме отвод на водещите разследването следователи - следовател Роза Царева, Дашева и Кирилова,” обясни защитникът на Цветанов.

Причината, по думите на Менков, е опитът самият той да бъде разпитан и клиентът му да бъде лишен от защита. Той разказа, че в телефонен разговор следовател Роза Царева му обяснила, че ще бъде призован за разпит по старо производство от 2008 г. за смъртен случай на дете в болница. Според Менков Царева премълчала, че става въпрос за делото на Цветанов.

„Аз не мога да бъда свидетел по това дело, защото то не ме касае по никакъв начин,” категоричен бе адвокатът. „Ясно и недвусмислено, прокуратурата е казала на следователите, че не мога да се явя в качеството на свидетел, защото по закон адвокатът не може да бъде разпитан за това, което си говори и се случва с клиента му. Това се случва за пръв път в новата ни история,” каза още той и подчерта, че Цветан Цветанов има право на безпристрастен съд и безпристрастен процес в досъдебната фаза.

„Беше постановено абсолютно незаконосъобразно моето принудително довеждане в Следствената служба. Около 5000 души в момента са обявени за принудително довеждане. За мен беше изпратен специален бус с трима служители от издирването, за да ме доведат принудително, по време, когато бях в друга сграда на следствието. Те искаха да попречат на г-н Цветанов да има защитник в мое лице,” обясни Менков.

„Нямаме никакъв друг изход, освен да поискаме отвод на следователите. Ще сезираме Висшия адвокатски съвет, Висшия съдебен съвет и международни институции,” увери Менков.

„Аз не знам за какво ме обвиняват в момента, днес не беше повдигнато обвинение,” бе коментарът на Цветан Цветанов на излизане от следствието.

Зам.-председателят на ГЕРБ вече има едно обвинение за упражняван нерегламентиран контрол при използването на специални разузнавателни средства от подчинената му в МВР служба СДОТО.

„В практиката, когато е имало различни министри, всеки е казвал „Не”, и е имал възможност да не започне прилагането на СРС. Мога само да напомня, че СРС-тата са технически способ, а оперативните способи са много на брой, за да могат да докажат виновността на едно лице. Това, което беше казано от адвокат Менков е напълно достатъчно, за да се разбере в каква ситуация изпадаме ние в момента,” каза още Цветанов.

„Когато лидерът на ГЕРБ беше главен секретар, аз бях негов оперативен помощник, много са случаите; в които директори са идвали да се оплакват на главния секретар, че има „Не” за започването и експлоатирането на СРС за определени лица,” разказа още Цветанов.

Той обясни, че няма спомен какво е станало в конкретния случай, защото е било през 2009 г. „Аз се чувствам невинен и нямам конкретен спомен защо съм написал „Не”,” заяви Цветанов.

„Процедурата е следната – когато ми се докладват исканията, и когато имаме надвишаване на срока от 180 дни, и когато има законно разрешение от съдия, и когато колегите докладват, те казват: „Г-н министър, със съобразяването с решение на съдия, ние ще надвишим 180 дни, с което ще влезем в нарушение. Тогава слагаме резолюция, с която даваме срока - докога могат да бъдат експлоатирани тези СРС-та,” обясни Цветанов.

„И пак казвам, аз съм невинен,” каза в заключение бившият вътрешен министър.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация