Има ли спящи клетки на „Ислямска държава” на Балканите - въпрос, на който никой не иска да отговори. У нас с фактите и обстоятелствата около спящите клетки на „Ислямска държава” се занимават МВР, ДАНС и прокуратурата.

По данни на държавното обвинение българските последователи и симпатизанти на радикалната групировка са свързани с активистите в цяла Европа - с Австрия и с такива, които живеят в германския град Кьолн. Доказани са отношения с босненски гражданин с френско гражданство, както и с представители на останалите бивши югославски републики.

Ролята на българските активисти е да превеждат чужденците от сръбската граница през Пазарджик към турската граница. Активисти има в цялата страна - от Силистра до Чирпан, Харманли.

Снимка: bTV

В момента в следствения арест у нас са 12 обвиняеми за проповядване на война и религиозна омраза. Това е популярната група на Ахмед Муса - пазарджишкия проповедник. Докато той и сподвижниците му са в ареста - какво се случва в махалата?

Последователите на Муса празнували атентатите в Париж със здрав кючек

Интернет изданието с име "Българският Таймс" съобщи, че в гетото "Изток" в събота вечерта последователите на Ахмед Муса са отпразнували атентатите в Париж със здрав кючек.

Други регионални издания контрираха, че ромите не празнували атентатите, а имало сватба.

Именно кадрите от сватба в махалата преди години дадоха основание на прокуратурата да повдигне обвинението за проповядване на война.

Отидохме до махалата, за да проверим какво точно са отбелязали този път.

Легалната версия на махалата е, че е имало сватба. Само че данните за мястото на сватбата се разминават. Веднъж е на улицата, веднъж в ресторанта.

Официално сигнал няма

„Нито в полицейския участък има получен такъв сигнал, единственият такъв сигнал е в интернет, бихме могли да проверяваме и данни в интернет, но когато са конкретни, а част от снимките са несъотносими към ромския квартал в Пазарджик”, заяви Мирослав Стоянов.

Неофициално данните са следните - и наследниците на Муса навън, и групата на Муса в ареста са празнували атентатите. В ареста задържаните имат право да гледат телевизия и следят събитията. Задържаните 12 са заедно, спазват религиозните ритуали, молят се и получават книги на арабски. Делото обаче се бави в Пловдивския апелативен съд и кога ще започне реално - никой не знае.

Снимката, която изданието използва, всъщност е приложена към делото срещу 14-те български граждани за проповядване на религиозна омраза и проповядване на война.