Българският бизнес е притеснен от решението на британците страната им да излезе от ЕС. Управителят на едно от предприятията за бои, което изнася продукцията си за Острова, очаква да претърпят загуби.

„Ние даваме дълги отложени плащания по 90-100 дни, а само за днес паундът загуби 12% от стойността си. Най-малкото в момента бихме получили едни по-обезценени пари от продажбите си в Англия”, каза Пламен Великов – изпълнителен директор на фирмата.

Родният туризъм обаче може да спечели:

„Англичаните от днес са с близо 10% по-бедни, което означава, че те ще сменят вектора на пътуването от скъпи и престижни дестинации, към дестинации, които са по-бюджетни - такава дестинация се явява България”, коментира Румен Драганов.

Хотелиерите, които вече са сключили договори за почивки на британски туристи за това лято и са договорили плащания в британски лири обаче ще получат по-малък от очаквания приход.

Какъв ще е ефектът за българите на Острова и за компаниите, които търгуват с Лондон след като британците решиха на референдум страната им да излезе от ЕС?

Анализаторите са изчислили, че за последните 5 години британската икономика е отворила над 1,6 милиона работни места, половината от които за емигранти. Това е допринесло за ръста на британската икономика. Затова не се очаква рязко свиване на работните места за чужденци:

„Миграните от други страни допринасят над 7,5 млрд. евро в бюджета на Великобритания - те са по-скоро платци, отколкото социални туристи”, коментира анализаторът Лъчезар Богданов.

За учещите българи на Острова консултантските компании в сферата на образованието не очакват сътресения. Повечето студенти плащат образованието си там с кредити:

„За студентите, които са кандидатствали тази година, голяма част от тях вече са одобрени, получили са своето кредитиране и не очакваме да има никаква промяна - те са в заварено положение”, обясни консултантът Николай Христанов.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа