Десетки български строителни работници живеят в отвратителни условия в Израел. Те са там по силата на спогодба между социалните министерства на двете страни. Обещани са им около 1800 долара заплата и добро условия. Някои от тях обаче още дори не са започнали работа.

„В договора пишеше, че ще сме в квартири по трима в апартамент”, разказа един от бедстващите мъже пред bTV. Обещали им в новите им домове да има хладилници, печки, перални и нормални тоалетни. Като пристигнали в Израел обаче, българите били заведени в база, където живеят във фургони по четирима души. „Условията са адски. Има 1 кухня, която обслужва 300 души”, оплака се работникът. В баните всеки момент ще се появят водорасли, тоалетните не са за хора със слаби стомаси.

Градът, в който са настанени българите, е близо до Тел Авив. Пътят до базата обаче е черен и затова са откъснати от света. През деня ток няма. Електричеството се пуска едва след 15,30 ч. и храната на работниците, които не са само българи, се разваля.

„Това, което видях, не отговаря на договора. Този сигнал е стигнал и до нас в деня преди празниците”, обясни пред bTV Камелия Лозанова, която е изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Организацията „Пиба”, с която нашите власти си сътрудничат в Израел, не е отговорила на обажданията на нашите сънародници. „Нека хората да звънят по-упорито”, посъветва Лозанова. Тя обеща, че хората ще бъдат преместени в най-кратки срокове.