Българската православна църква е издигната за трети път за Нобелова награда за мир
Признателността за спасяването на 48 хиляди евреи идва на фона на спора между Москва и София чия е заслугата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 10
    0
църква - евреи

Българската православна църква е издигната за трети път за Нобелова награда за мир. Признателността е за спасяването на 48 хиляди български евреи и идва на фона на спора между Москва и София чия е заслугата.

Москва: Червената армия помогна за спасяването на българските евреиПо времето на драматичните събития, тя е била на хиляди километри от България, припомниха от българското МВнР

Адвокат Моше Алони е наследник на спасени български евреи. Сега сдружение "Благодарност", на което е почетен председател, отново прави опит Църквата ни да получи Нобелова награда.

„Ако българската църква, българският народ и българският елит са бездействали, може би днес нямаше да се видим”, казва Моше Алони.

Моше Алони

След войната, комунизмът прогонва него и близките му в Израел. Там всички знаят, че е български евреин.

Номинацията ни ще бъде внесена в Нобеловия комитет през следващата година, когато светът отбелязва 75 години от Холокост.

„Тук е големият смисъл на нашето усилие, да докажем, че нацията може да спаси и да вдъхнови, и да докаже, че може да спаси 48 хиляди души”, заяви Николай Панков, изпълнителен директор на сдружение "Благодарност".

църква - евреи

От Светия Синод казват, че признанието е време да се помни.

"Независимо от това дали тази номинация се увенчава с успех,  самото издигане, самото популяризиране на тези исторически събития води до това да се преосмисля историята", коментира доц. доктор Костадин Нушев от Богословския факултет на СУ"Свети Климент Охридски".

Тази година църквата ни също беше номинирана, но при връчването на нобелите остана на пето място.

  • 10
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре