Българка създаде дизайнът на куфар-робот, който може да ви следва навсякъде. Роботът развива висока скорост и носи товар до 16 килограма.

Джита се казва интелигентният карго-робот, който може да носи вашите покупки и багаж, докато ви следва на открито и закрито. Той е разработен от международна компания, а дизайнер на Джита е българката Росица Котелова.

„Докато учих в Харвард проявих голям интерес към роботиката, технологиите и иновациите. Като член на екипа на разработката на проекта Джита, аз съм отговорна за външния дизайн на робота. Моята роля е да оформя Джита да е сладък и любезен робот. А също така работя върху монтажните арматури на сензори, камера, дръжките, екрана, с една дума - почти всичко, свързано с външния вид, разказа Росица Котелова.

Джита се ориентира безпроблемно в пространството, докато следва своя господар. Батерията на робота издържа 8 часа, което го прави надежден и верен помощник.

„Може да маневрира сам в среда, в която е бил и е запомнил, а също така няколко робота могат да оперират в конвой заедно, или в колонка един след друг”, допълни Росица Котелова.

Роси има още работа по Джита, преди да срещнете робота на улицата. Българката работи и по по-големия брат на Джита, наречен Кино. Той ще може да се движи с до 100 килограма товар.