Няколко млади българи влязоха в престижната класация на "Форбс" "30 под 30" за най-ярките млади предприемачи в Европа. Те са отличени в категориите социално предприемачество, индустрия и изкуство.

29-годишната Роси Митова е една от тях – от пет години тя прави хранителна революция. Завършила е инвестиции и финансов риск мениджмънт в Лондон. Но бързо разбира, че цифрите не са нейното призвание и решава да се занимава с нещо, в което вижда смисъл. Така се ражда идеята за онлайн платформа, която свързва фермери от цяла България с техните клиенти и е за всеки, който иска да пазарува чиста храна за семейството си.

Бизнес моделът на Роси е оценен от "Форбс" още миналата година – тя става част от българската класация на най-успешните млади предприемачи. Тази година обаче признанието е от цяла Европа.

„За мен класациите не са измерител за успеха. Измерител за успеха е това какви преки резултати виждаш от работата си и това екипът ти да те обича. Аз съм благодарна за отличието. Много се радвам, че съм част от класацията. Виждам го като някакво признание за работата ми. И за работата на целия екип”, казва младата жена.

Казва, че пътят към успеха е болезнен: „Много е трудно. Аз може би ако знаех колко е трудно щях два пъти да си помисля дали да тръгна по този път честно казано. Но от друга страна е доста удовлетворяващ, защото всяко едно постижение е победа”.

Едва на 26 години Александър Найденов също става част от класацията на най-успешните млади европейци – в категория социално предприемачество. Преди година и половина Алекс основава германската компания със специфичен софтуер.

Компанията е на пазара от скоро, но вече получава подкрепата на едно от най-големите издателства на научна, техническа и медицинска литература, както и на германски фонд за подпомагане на стартиращи бизнеси. 

„Определено се чувствам успял. Всеки според мен, който е намерил нещо, което му харесва, което го кара сутрин да става с усмивка, да отива на работа или в университета, нещо което му дава смисъл, нещо, което не му пречи обаче да има и приятели в живота си, да има любов в живота си - всеки такъв човек е успял”, казва Александър.

Отличието на "Форбс" той приема прагматично – като възможност по-лесно да преговаря с потенциални клиенти. Въпреки че развива бизнеса си в Берлин, вижда бъдещето си в България.

Вижте във видеото кои българи още влязоха в престижната класация: