Българите вече пътуват без визи до Канада
Престоят може да е до 6 месеца с цел туризъм или посещение на близки и познати
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 11
    0
Канада
Снимка: iStock

От днес българите могат да пътуват без визи до Канада, ако престоят е до 6 месеца, а целта е туризъм или посещение на близки и познати.

Българските граждани, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.

Визовите облекчения за Канада започват от 1 майТогава право да посещават страната без визи ще получат българите, които вече са били в страната, и онези, които имат виза за САЩ; ограниченията трябва да паднат окончателно на 1 декември догодина

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA).

Българите, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA .

Кандидатстването е изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 канадски долара и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок.

От Външното министерство напомниха, че новите правила не важат за българите, които желаят да работят или учат в Канада.

  • 11
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре